My world

17 April 2017

Vacay in Melbourne



Hi assalamualaikum semua,

Kalau last year cik Jiha bwt review ke Perth. For this year still in Aussie but in Melbourne City. First off all, cik Jiha akan share tips utk menaiki kabin pesawat dgn jayanya.. haha.. If last year cik Jiha blom ade pengalaman. This year cik Jiha dah belajar.. tips pertama for ladies (pls make sure u all bawa wet tissue and spray bottle ketika menaiki kabin) since perjalanan almost 7 hours so cik Jiha kene solat dalam flight kan? tipsnya.. nak bawa botol air atau botol spray boleh as long as please empty that bottle or else kene tahan la awak..hehehe.. Makanan boleh bawa but make sure all those items must be put into your luggage ye not into any bags yg you all nak bawa naik ke kabin pesawat. Because any food or drinks are not allowed to be on board together with us. Cik Jiha pny flight pkul 10.30 pm so cik Jiha bli macd siap2 letakkn ke dlm luggage so that upon arrival di Melbourne dapat la terus breakfast kan.. haha.. (tips untuk menjimatkan duit, masa dan tenaga)..

ok back to our agenda, Day 1...

Setelah melalui perjalanan hampir 7 jam (urat2, kaki semua kebas) we all pun sampailah ke destinasi iaitu Melbourne Airport.. hehehe... Sampai je di sana, after collect luggage, mandi dan tukar baju we all terus menuju ke East Coast car rental (untuk amik kereta sewa) husband cik Jiha sewa kereta toyota camry (alhamdulillah muat untuk bawa 5 org plus 6 luggage ke hotel).. tapi dah lupa how much rental since husband dah settlekan..ehehe

Akak lanje skit gambar ye..

Ni msa lepas solat subuh.. Jam malaysia pukul 4 pagi, Melbourne 6 pagi dah..
Cantikkan matahari still malu2 untuk menjelma...

 Lepas je turun terus snap gambar bwt kenangan.. hehe..
Jam 8.20 pagi masa ni..


First thing first sebelum melangkah keluar dari airport make sure beli dlu sim kad (Optus)
untuk kegunaan nti (penting nih).. 2 aud per day + 500 mb + free call to locals.

Kereta in tip top conditionnya.. tank full, takda calar balar teruk.. 5 bintang lah.. 


Saja nak selitkan gambar mama sambil2 tunggu husband amik kete..
Btw, cik Jiha bercuti dgn family in law..

Masa husband tgh busy settlekan pembayaran cik Jiha tertarik dgn mini card ni.. 
Sekali tgk rupa2nya ni tiket diskaun la.. Some place boleh dapat diskaun waktu pembelian tiket nanti..
so, amik je dlu kad ke muzium, train station and so on.. nti boleh guna.. (save duit dh tu..hehe)

Okay after settle all this jam dah menunjukkan pukul 12 tengahari.. Husband dah tapaukan nasi dari Little Ipoh (sebab rushing husband tak snap pun gambar kedai..huhu) Apa pun makanan okay..yeah..

Then kami meneruskan perjalanan ke Puffing Billy Railway (naik train selama 30 minit) ... yang menariknya keretapi ni masih menggunakan arang ye.. boleh la fefeling ala2 Harry naik train ke Hogward... Kahkahkah... suasana Ya Allah, Masya Allah... redup mata memandang.. udara sejuk ... Jom tgk gambar.. hehe.. pssst, igt tak mini kad yg cik Jiha kutip tadi.. di sini dah boleh guna untuk beli tiket keretapi.. dapat la diskaun 10% per individu (jimat kan even ciput)...hikhik...

Jeng3... sebab ni blog cik Jiha of course la gambar cik Jiha ada..haha

 seronok sangat menikmati permandangan dengan cuaca yang sejuk menaiki keretapi arang ni.. 
pon..pon.. hehe...

 Stand by before train start bergerak... selfie dlu..haha

 Nampak tak asap berkepul2 tu..hahaha...  
(lama jugak la cik Jiha pusing cari platform 9 3/4)..kahkahkah..


 Ni kapten kita.. tak sempat tanya nama sebab orang tunggu
 peluang je nak bergambar bersama..hehe

Panorama dari atas train... 


 Belanja gambar family sikit..haha.. 

Okay cukup dulu setakat ni, kang banyak gambar makin nak termuntah tengok..haha.. Selesai maniki train we all nak check in dulu.. lupa nak bagitaw cik Jiha sekeluarga stay di Ibis CBD, Melbourne (hotel yang banyak cawangannya sekitar Victoria).. Di sana matahari terbit sekitar pukul 6 pagi dan of course pukul 6 ptg nya dah ready untuk sunset... So,perjalanan kami nak pulang dari Puffing Billy Train ke hotel almost sejam setengah.. Sampai di hotel mandi2, solat.. rehatkan kan badan jap since sejak touch down kami belum rehat.. So, malam kami akn ke Eureka Skydeck (naik bangunan 88 tingkat untuk tengok view of Melbourne City) *suppose pergi siang tapi di sebabkan badan terlalu penat itu yg jadual tertunda ke malam..kihkih.. Now, lets enjoy gambar di Eureka skydeck pulak... (btw, dekat sini lagi sekali kami guna mini kad tadi for diskaun..hikhiks..)


 Ni view dari tingkat 88..cantik kan.. sejuknya ya Allah, angin  bertiup kuat.. 
nyaman sangat... malam2 suhu drop to 11-13 degree celsius.. mmg sejuk la utk cik Jiha.. 

 Gigih bergambar even lighting tak berapa segak baq ang.. hahaha

 Ni dah otw balik dari Eureka tadi.. 
jalan2 pusing bandar menikmati suasana malam dan wefie dlu
..hehe

 Before heading back to our hotel.. singgah makan dlu.. Namanya Lord of Fries, sedap dan halal
(satu yg tak best kurang pedas.. biasalah orang barat tak makan pedas..huhu)



End of Day 1.. Jom kita balik tido.. recharge energy for tomorrow.. yehaaa....
xoxo...
 Day 2...

For day 2, perjalanan kami amik masa almost 3 jam setengah jugak dari hotel ke London Bridge. Perjalanan hari kedua husband cakap "Great Ocean Road Trip" sebabnya.. otw ke sana kami ikut freeway (not highway ya..) otw balik ke hotel nanti kami akan ikut jalan biasa.. tepi pantai sbb tu namanya great ocean trip..kikiki... Harini best sangat viewnya.. to natural lover, blue lover, ocean lover like me, today is the most exciting one..hehe ... Meh cik Jiha belanja gambar sikit...

tadaaaa... ni la London Bridge.. nampak tak ada dua batu besar di tengah laut tu.. 
asalnya batu tu bercantum.. makin lama makin terhakis.. masih bercantum tapi bawahnya 
dah berlubang.. then terhakis lagi dan berlaku lah runtuhan.. jadi la sebegini.. yg in the middle tu terpisah.. kalau ikut catatan (maybe in future yg tengah tu turut terhakis sebab ombak sentiasa tolak kan maka akan berlakulah penghakisan and the bridge will remain only memories).....
 Airnya sangat2 jernih.. biru kehijauan di tambah pulak dengan tiupan angin di pagi
hari.. Masya Allah mengigil kepala lutut cik Jiha ni..hahaha...
 Tapi serius cakap.. indahnya ciptaan Allah swt...

 Mana boleh cik Jiha tak selitkan gambar sebagai bukti cik Jiha menjejak kaki di situ kan..hehe
satu family cik Jiha angkut wefie..hehe

 Of course la kena ada sweet moment with my beloved hubby kan.. 

Done bergambar di London Bridge.. Kita akan bertolak ke Loch Ard Gorge pulak lepas ni.. Perjalanan akan mengambil masa 30 minit dari London Bridge ni.. so, lets go....

Loch Ard Gorge ni ada kisahnya di mana cik Jiha sekadar bagi kesimpulan.. dulunya ada kapal besar melalui kawasan ni dan kapal tersebut musnah bila melalui kawasan ini di sebabkan batu2 ni.. hanya ada 2 orang yg survive dari disaster ni.. kanak2 lelaki dan perempuan berusia 15 tahun.. Tragis jugak la sebabnya budak2 ni hilang semua family member dalam kejadian ni.. Tapi kawasan ni jugak menjadi tumpuan untuk perfileman dan salah satu film yg shooting di sekitar kawasan ni adalah "journey to the center of the earth".. 

Kawasannya sangat tersembunyi, cantik dan strategik.. airnya yg jernih biru kehijauan, sejuk membeku.. di kelilingi dengan batu2 orange peach.. mendamaikan lagi suasana...  klo sapa2 ada tgk cerita journey to the center of the earth atau pirates.. laut kan cntik.. ha sebjik mcm ni la permandangannya.. ibaratnya mcm kita tgk 3D wallpaper... ha gitchu..melampau pulak imaginasi..hahaha..

Dari atas masa tu cik Jiha tak nampak anything special taw.. so jalan je la ikut tangga yg di sediakan..
sampai je ke bawah.. ternga nga..



Turun je dari tangga kiri kanan depan belakang semua batu tnggi macam dinding.. 
Seolah2 memang sengaja di sembunyikan.. memang cantiklah...

 Nampak tak gigih nya kami suami isteri panjat batu sebab nak tnjuk di belakang tu.. cantik sangat view di sini.. sejuknya permandangan sesejuk angin yang menyapa tubuh.. perghhh..haha

Ce teka pasir ni sejuk ke panas?? sejuk la weiii... kebas kaki kowt sebab mcm jalan atas ais.. haha...
airnya jgn gatal2 nak g celup kaki la.. mmg macam mandi air batu la wei.. tu pun minah2 saleh belakang tu gigih mandi even berpeluk tubuh.. dasat la ketahan badan depa..kihkihkih...



Rasa hilang penat perjalanan selama 3 jam lbih tadi bila dapat tengok keindahan
 alam ciptaan Allah yg sebegini indah.. 

Right after that cik Jiha meneruskan perjalanan ke 12 Apostles .. jaraknya 10 minit je dari Loch Ard Gorge tadi.. Meh sini cik Jiha story mory sikit.. al kisahnya batu2 ni di panggil 12 Apostles because they stand tall and proud along the shore. Tapi sekarang dah tinggal 8 yang masih berdiri teguh as Mother Nature, perubahan masa dan air laut menghakis dan menyebabkan sesetengah apostles ni roboh habis..hukhukhuk... ok cukup sedikit pembukaan kelas sejarah.. nak tawu lebih lanjut you should visit 12 Apostles and experience it by yourself betapa indah dan hebatnya ciptaan semulajadi Allah bagi... Masya Allah..

Now time untuk bergambar la kan...kikiki..

 Jeng jeng... ssh skit sbb matahari tgh memancar nak dapatkan
angle tu serba tak kena..hahaha.. tapi
fokusnya ke arah apostles yg berderet tu haa...

 Ni dari sudut penjuru bukit... kira la
yg nampk brp banyak apostles yg berdiri teguh tu..hikhik.. 
dlm pict ni ade 3 kot..


 Eh ...eh... jgn tak kenal ni gambar cik Jiha..
haruslah ada kenangan kan.. beribu batu datang..kiki




 Even berdiri je tengok..serius cakap view cantikkk sgt..
kiranya klo tgh stress keje mmg akan hilanglah
in sya Allah by tgk view je semua akan ok..
tenang je jiwa dan raga... :-)

Penutup di 12 Apostles haruslah
bergambar dengan my one and only beloved hero ni dan seluruh 
family..kihkihkk....

Next we are heading to Memorial Arch at Eastern View  then to Split Point Lighthouse ... of course before that we went for lunch dulu di Apollo Bay and solat... Skip d Apollo Bay sebab makan je so tak de la gambar specific..hehe.. so macam biasa, let me give u a short story regarding this memorial arch. Memorial arch ni merupakan satu penghormatan yg dibina bagi mengenangkan kepada Perang Dunia Pertama. Penduduk di Australia membina tugu ni bagi memperingati mereka2 yg terdahulu yg telah membina gerbang ni (rasanya kot..makin lama cik Jiha makin confuse...hahaha) The present arch ni adalah gerbang yg ketiga di bina to replace the second one destroyed dalam kebakaran belukar pada Rabu, Februari 1983. Actually ceritanya ada lagi sikit..tapi cukup la dengan pembelajaran harini kan..hahaha...




Ni la tugu tenaga kerja yang
menyiapkan gerbang Great Ocean Road 
(mcm tugu negara kita tu..ada gambar org..)

 Nak tumpang acah2 bergaya jugak di situ..hikhik..

 Fokus di belakang Gerbang tu haa... Great Ocean Road..

Kat sini la sejarah yg cik Jiha story mory tadi tuh..hehe

Ok, next kita akan continue ke last stop before heading back to hotel. Kita akan ke Split Point Lighthouse. Sebab dah petang cik Jiha dah malas nak baca sapa yg create? apa peranan lighthouse ni...hahaha.. just nak enjoy suasana petang di rumah api kononnya.. hikhik....

Tada..nun di jauh dah nampak tu.. mase cik JIha sampai dah petang taw.. 
so, maybe dah tutup kot lighthouse ni..
 just nak tengok permandangan dari dekat je..hihiks..



Cik Jiha belanja sikit gambo in laws ..
asyik nengok muka cik Jiha je.. mst dah bosan..kah..

Ni permandangan paling cantik..
sebabnya matahari bersembunyi di belakang lighthouse tu..
slowly, nak bertukar shift dengan bulan pulak...
kami pun slowly mengundur diri nak drive back ke hotel..haha
masa ni angin dah start sejuk (malam lagi sejuk dari siang hari...)


Cik Jiha sampai dah lewat petang, 
kalau sampai awal sempat dulu minum2..
Kedai dia macam rumah...comey je..

I think enough for Day 1 and Day 2.. almost ketandusan idea dan lenguh jari menaip..hahaha..
For Day 3 and Day 4 harapnya cik Jiha masih kuat (harap jari2 masih bermaya...)
For those yg belum visit Melbourne and ada plan nk ke Aussie.. u should try this one.. this trip.. sangat2 superb viewnya unless u are the type that doesn't like the natural scenery mmg akan bosan la dengan trip ni.. heheh.. Till then. tata tt tutu...

wasalam...
GeeJieha ... :-P














No comments:

Post a Comment