My world

17 April 2017

Vacay in Melbourne



Hi assalamualaikum semua,

Kalau last year cik Jiha bwt review ke Perth. For this year still in Aussie but in Melbourne City. First off all, cik Jiha akan share tips utk menaiki kabin pesawat dgn jayanya.. haha.. If last year cik Jiha blom ade pengalaman. This year cik Jiha dah belajar.. tips pertama for ladies (pls make sure u all bawa wet tissue and spray bottle ketika menaiki kabin) since perjalanan almost 7 hours so cik Jiha kene solat dalam flight kan? tipsnya.. nak bawa botol air atau botol spray boleh as long as please empty that bottle or else kene tahan la awak..hehehe.. Makanan boleh bawa but make sure all those items must be put into your luggage ye not into any bags yg you all nak bawa naik ke kabin pesawat. Because any food or drinks are not allowed to be on board together with us. Cik Jiha pny flight pkul 10.30 pm so cik Jiha bli macd siap2 letakkn ke dlm luggage so that upon arrival di Melbourne dapat la terus breakfast kan.. haha.. (tips untuk menjimatkan duit, masa dan tenaga)..

ok back to our agenda, Day 1...

Setelah melalui perjalanan hampir 7 jam (urat2, kaki semua kebas) we all pun sampailah ke destinasi iaitu Melbourne Airport.. hehehe... Sampai je di sana, after collect luggage, mandi dan tukar baju we all terus menuju ke East Coast car rental (untuk amik kereta sewa) husband cik Jiha sewa kereta toyota camry (alhamdulillah muat untuk bawa 5 org plus 6 luggage ke hotel).. tapi dah lupa how much rental since husband dah settlekan..ehehe

Akak lanje skit gambar ye..

Ni msa lepas solat subuh.. Jam malaysia pukul 4 pagi, Melbourne 6 pagi dah..
Cantikkan matahari still malu2 untuk menjelma...

 Lepas je turun terus snap gambar bwt kenangan.. hehe..
Jam 8.20 pagi masa ni..


First thing first sebelum melangkah keluar dari airport make sure beli dlu sim kad (Optus)
untuk kegunaan nti (penting nih).. 2 aud per day + 500 mb + free call to locals.

Kereta in tip top conditionnya.. tank full, takda calar balar teruk.. 5 bintang lah.. 


Saja nak selitkan gambar mama sambil2 tunggu husband amik kete..
Btw, cik Jiha bercuti dgn family in law..

Masa husband tgh busy settlekan pembayaran cik Jiha tertarik dgn mini card ni.. 
Sekali tgk rupa2nya ni tiket diskaun la.. Some place boleh dapat diskaun waktu pembelian tiket nanti..
so, amik je dlu kad ke muzium, train station and so on.. nti boleh guna.. (save duit dh tu..hehe)

Okay after settle all this jam dah menunjukkan pukul 12 tengahari.. Husband dah tapaukan nasi dari Little Ipoh (sebab rushing husband tak snap pun gambar kedai..huhu) Apa pun makanan okay..yeah..

Then kami meneruskan perjalanan ke Puffing Billy Railway (naik train selama 30 minit) ... yang menariknya keretapi ni masih menggunakan arang ye.. boleh la fefeling ala2 Harry naik train ke Hogward... Kahkahkah... suasana Ya Allah, Masya Allah... redup mata memandang.. udara sejuk ... Jom tgk gambar.. hehe.. pssst, igt tak mini kad yg cik Jiha kutip tadi.. di sini dah boleh guna untuk beli tiket keretapi.. dapat la diskaun 10% per individu (jimat kan even ciput)...hikhik...

Jeng3... sebab ni blog cik Jiha of course la gambar cik Jiha ada..haha

 seronok sangat menikmati permandangan dengan cuaca yang sejuk menaiki keretapi arang ni.. 
pon..pon.. hehe...

 Stand by before train start bergerak... selfie dlu..haha

 Nampak tak asap berkepul2 tu..hahaha...  
(lama jugak la cik Jiha pusing cari platform 9 3/4)..kahkahkah..


 Ni kapten kita.. tak sempat tanya nama sebab orang tunggu
 peluang je nak bergambar bersama..hehe

Panorama dari atas train... 


 Belanja gambar family sikit..haha.. 

Okay cukup dulu setakat ni, kang banyak gambar makin nak termuntah tengok..haha.. Selesai maniki train we all nak check in dulu.. lupa nak bagitaw cik Jiha sekeluarga stay di Ibis CBD, Melbourne (hotel yang banyak cawangannya sekitar Victoria).. Di sana matahari terbit sekitar pukul 6 pagi dan of course pukul 6 ptg nya dah ready untuk sunset... So,perjalanan kami nak pulang dari Puffing Billy Train ke hotel almost sejam setengah.. Sampai di hotel mandi2, solat.. rehatkan kan badan jap since sejak touch down kami belum rehat.. So, malam kami akn ke Eureka Skydeck (naik bangunan 88 tingkat untuk tengok view of Melbourne City) *suppose pergi siang tapi di sebabkan badan terlalu penat itu yg jadual tertunda ke malam..kihkih.. Now, lets enjoy gambar di Eureka skydeck pulak... (btw, dekat sini lagi sekali kami guna mini kad tadi for diskaun..hikhiks..)


 Ni view dari tingkat 88..cantik kan.. sejuknya ya Allah, angin  bertiup kuat.. 
nyaman sangat... malam2 suhu drop to 11-13 degree celsius.. mmg sejuk la utk cik Jiha.. 

 Gigih bergambar even lighting tak berapa segak baq ang.. hahaha

 Ni dah otw balik dari Eureka tadi.. 
jalan2 pusing bandar menikmati suasana malam dan wefie dlu
..hehe

 Before heading back to our hotel.. singgah makan dlu.. Namanya Lord of Fries, sedap dan halal
(satu yg tak best kurang pedas.. biasalah orang barat tak makan pedas..huhu)



End of Day 1.. Jom kita balik tido.. recharge energy for tomorrow.. yehaaa....
xoxo...