My world

18 March 2016

Journey to Perth..

Hello world, dah agak berhabuk jugak blog hakak ni. Lama tak nengok sejak2 off ni..haha..Suppose nak update pasal my wed but suddenly nak update pasal honeymoon dulu la.

Hakak ke mane agak2..hahaha... Ke Perth Ke Kite and all this thanks to my dearest hubby yg sudi bawak..kahkahkah... (boringggg...)

ok..xnak celoteh panjang. Actually this is my very first time ke luar negara dan naik flight..haha.. kesian hakak...

Hakak bertolak ke Perth, Aussie on 07 March 2016 (this month..kikiki)... Upon arrival, the first thing yg kami buat adalah cari bilik solat dan shower room at Perth Airport and luckily my hubby dah bwt research throughout one year so should be no problem la.. Sampaikan layout airport pun kami bawa..hehe... So flight kami pkul 12.05 am from KLIA2 and sampai di bumi Perth lebih kurang jam 5.30 am (perjalanan lebih kurang 5 jam la)...


Ok..time to sleep..pagi nanti akak sambung..


Alhamdulillah selamat touch down on time. So, after solat dan mandi tadi..tup tap tup tap pkul 7.30 am bru kami gerak dr aiport menaiki Transperth bus 380 (ingat no bus tu wajib taw) straight ke downtown.. Dari situ kami jalan kaki sikit ke Aries Car Rental.. Kami sewa Hyundai i20 (total rental 115 AUD for 3 days with unlimited KM).. Yang tragisnya sampai sana baru realize my hubby pny license expired.. Mujurla hakak ni ada license kalo tak mmg confirm hancur la plan kami nak merantau.. ok..lets share some moments upon arrival and at Aries Car Rental..



Of coz this picture was taking while
waiting for Transperth bus 380



cecece..mencelah sekeping gambar kami yerk..


After turun je bus yg kami naik tadi..kene jalan kaki sikit then
sampaila ke Aries Car Rental..ha gitu..

Lepas dapat kete, kami terus buka map yg di bawa dan berbekalkan data yg baru di topup from Optus at airport tadi kami meneruskan perjalanan ke Lancelin of course nak try meluncur pasir.. nampak macam best je dari blog2 orang yang dah pegi ke sana... Perjalanan dr Perth takes almost 2 hours to Lancelin..and this is a few moments dekat Lancelin dan bermain sand board...yeehaaaaa...



Ni co pilot hakak dengan rasminya..haha..sebabnye lesen
dia dah expired..so abgku syg jga map ye..hihi..


yup..thats me..the driver..hehe


Finally after almost 2 hrs drive sampai la ke Lancelin..


Tu model ppart time..konon2 bergaya la tu naik tinggi2..
last2 takut nak turun..haha..but lastly abam saddo hakak ni
berani jugak la turun..kahkahkah

Lepas main badan pun dah lesu since non stop sejak sampai subuh tadi, so we decided to check in dilu at Cervantes Motel which my hubby already book b4 we reach there.. Bilik yang sangat selesa, comel and what a nice view.. One more thing, suhu di sana during night sangat sejuk mencecah 16 degree Celsius... while during day light suhu mencecah 35 degree celsius but udara di sana sangat nyaman even matahari terik dengan kita.. so windy, so kulit memang kering la mak aiii... Ops, pjg lak hakak celoteh..ok ni ade skit gamba bilik..hehe.. Then lps rehat kejap mandi dan solat, petang kami teruskan perjalanan ke Pinnacle untuk tengok batu2 aneh dan unik di sana.. what a view la..hakak share yer sebab dunno how should i describe but the scenery, the environment was so beautiful...btw alang2 di sini hakak just nak share environment di sana sgt clean and clear.. not even stu smpah pun hakak jmpe so it goes to the toilet very clean but satu je yg tak selesa sana tak ada bidet so untuk membuang tu sentiasa kena bawa air la bagi kite muslim untuk kebersihan kan nak solat.. other that that everything is surely fine.. just usung botol ke sna ke sni je mcm hakak..hahaha..


Ha..jeng3..ni motelnya..mcm rumah biase je kan..
but the environment was super clean..
Sorry bilik a bit mess dgn barang so tak dapat 
hakak tunjuk..the best is ade kelengkapan mandi terlalu
complete sampai ke body lotion..hehe


Tempat batu2 batuan yg unik dan cntik..



After letih snap gambar sna sini..otw pulang ke Cervantes Motel, kami singgah isi minyak dekat area situ and guess what, petrol station dia sgt rare mcm dalam cite lame..so classic like koboi style..cute la..Since culture di sna pkul 6 dah tutup semua kedai so kami fully utilize the time we have b4 the town close.. we ended our first day seeing sunset at beach around our Cervantes Motel..


Ni panorama while waiting for sunset..


Anginnye sejuk sangat..cantikkan pantainye..


Almost 7 pm at this time..kami tgu until matahari terbenam..cantikk..

Btw, almost forgot b4 hakak ke pantai ttgk sunset kami ke Thetues Lake..tenang je.. cantik..aman dan damai.. to all nature lover bole la datang ke western Australia.. best sgt..


Ni lakenye..besar dah macam sungai je..padahal lake je..


Actually muka dah letih hakak tu..hahaha..demi
abg tersayang hakak gagahkn jua senyuman..


Sekian day 1... 


Day 2,

After got enough rest on the 2nd day macam biasa lepas subuh dalam pukul 6.15 am kami terus mulakan perjalanan dgn lafaz bismillah..so, from our Cervantes Motel we go to Caversham Wildlife Park untuk nengok Kangaroo, Koala dan Wombat...tapi kami sempat tgk Koala dan Kangaroo je..hehe.. Perjalanan dari Cervantes Motel ke Caversham Wildlife Park almost 2 1/2 hours via Indian Ocean Highway.. So here we are, now let the pictures story what we do.. Ticket prize is 27 USD per person..





Excited kan abam kite ni.. With him perjalanan di sana berjalan lancar..
Alhamdulillah research for allmost 1 yr succeed. 


Masuk je tmpt ni the main target is Kangaroo la..


Seriously lapar dan manja sgt depa ni..Klo korang slalu tgk kartun akan ade
sekor burung yg suke bunyi "aaarrhh...aaarhh..."watak jahat je mcm dllm nemo..
sni byk gler burung tu..tpi xtertangkap pulak gmbr burung..haha"



Hello bebiri..


Ni Koala yg spent almost 21 hrs dengan tido..
3 jam je bangun makan ddan buka mata..
Actually dia bukan pemmalass tapi nature of life
dia mmg cm gitu..what a poor creatures..huhu..

Dah letih tengok kangaroo semua kan..perut dah grrrr...lapar..so since cafe dia halal kami beli Chicken Butter Rice..(wah ada jual nasi dan kari di sini even tak sesedap masakan melayu asli tapi tetap okay)... Then we move to the next activities to Megabes Product at Malaga.. From that park it takes abt 20 minutes la to  Megabes.. Ape kami buat di Megabes tu..jeng3... itu la syurga para wanita.. pusat souvenir.. The owner was Singapore pny orang.. mmg terbaik sbb dapat beli almost half price dr jualan di bandar taw.. Imagine that at Perth tshirt di jual 9.95 USD sehelai tapi dekat Megabes kami dapat 2 helai dengan harga 15 USD.. kan jimat tu.. no worries, I'll show the pictures of the owner and gambar kedainye.. very friendly and can speak malay sikit2 gitu..hehehe..

Owner still single & young and paling 
penting cantik je dia park Lambobeginibegitu dia..


Muka kepuasan sgt..bahahaha...
So adik2..m.cik p.cik..mama ayah mak abah..
tgu yea..

Setelah menghabiskan duit membeli itu ini untuk family, friends, cousin and so on.. next we move to pastry shop.. just nearby Megabes pny kedai tadi.. the best is that kedai jual pastry yang halal.. So, mmg kami ni kebulur habis...beli mcm2 and the best part is the size of pastry diaorg ni besar dari kite.. Imagine dy pny donut tu sebulat muka baby umo setahun.. kalau dkt Malaysia of course big apple la paling besar,,iye dok..hehe.. mmg puas la ngap..nyum2... and dia pny chicken pie 3 kali ganda size egg tart kite.. mmg DEABAK!!!!... but  belom sempat snap gmbr dah habis abam hakak ngap the donut..huhu.. so, we share the picture as a proof of the size of chicken pie only ye.. Btw, kalau korang ke sana jangan lupa beli krim puff dia..sgt sedap..puff lembut plus cream yg not so sweet (just nice plus chocolate at the top of puff)..nyummmie...(reminder: pls jgn diet ye kalo tak korang akan menyesal sgt..balik Malaysia nanti diet semula)..hehehe


Beraneka pastries..


Our lunch..


Long cream puff almost habis..haha


Ni chicken pie yang hakak cakap tu..

So, setelah selesai almost 3 aktiviti hrini..we decided to stop and solat at Masjid around this area...skali lagi..thanks to en google sng je jmpa masjid around this cute town..seriously I'm in love with this beautiful and cute town.. Then the next point is to Bussleton Jetty yg panjangnya almost 2 KM and nak tengok laut..permandangan beach sana.. so, once again let the pictures describe how it looks like... Mmg confirm kaki hakak tak dapat la nak jalan sejauh itu setelah seharian berjalan plus drive kan..


This is the mosque..
Kecik je mcm rumah kedai and all in white..
such a pure soul..


This is Bussleton Jetty..


Kinda panorama from the jetty..


Panjang tu..pnt hakak..Jalan half way je..


Tgk bebudak ni..laut dalam tu relax je depa terjun tiruk..
gedubum gedebam..

So, luckily we got free ticket for hot coffee that evening..dapat la energize badan sikit kan b4 we heading to the last point that  was our Augusta Escape.. Tempat tido malam kedua. Kalo malam pertama hakak dah excited dengan biliknya..Malam kedua akan super excited sebabnya mmg serious permandangan di sana sgt tenang dan menakjubkan.. rsa hilang segala lenguh badan bila sampai je area Augusta lagi2 bila keadaan menginjak ke malam kan suhu pun makin rendah.. mmg awesome. sepanjang laluan korang akan rasa mcm dalam filem Twilight (cewah fefilling nak ke rumah Edward Cullen la kono)..hahaha..ni kalo betul jmpa vampire maunye hakak tekan pedal minyak tak ingat dunia.. But seriously la indahnya ciptaan Allah.. and almost 2 days there, hakak realize yang even Malaysia panas, kita tak kering kite still wet weather and paling penting matahari rasa jauh dengan kita.. Di sana matahari rasa sangat dekat, terlalu terik thats why la sana sejuk.kalo pns maunya cair semua org..  di situ dapat kite pk betapa Allah sygkan hambaNya.. adil Allah dapat dilihat di situ..
Okay berbalik kepada Augusta Escape, since upon arrival dah lewat so ini je gambar yg ade dan untuk keesokkannya b4 kami bergerak ke Perth semula.. Cepatkan msa berlalu..dah tamat hari kedua..

Sekian Day 2,

For Day 3 and Day 4 will be in my next entry..
Hopefully internet is working so that i can finish all 5 days honeymoon in Perth..

see u then,

Assaalamualaikum, nyte.. dada..

xooxo... ^_^













No comments:

Post a Comment