My world

22 March 2016

Last Day in Journey to Perth

Assalamualaikum,

Hakak dah janji kan untuk update last day pny perjalanan di Perth dan beberapa tips untuk melancong kan.. Hakak tunaikan janji yea.. Untuk hari terakhir di bumi Australia ni.. Semalam balik je dr King's Park kami terus packing...So, pagi hari ke 5 tak de la kelam kabut kan.. Flight pulang ke Malaysia pkul 4.50 petang.

Okay, seperti hari2 sebelumnya.. selepas solat subuh, dalam pukul 6 lebih kami bergerak ke Fremantle. Nak ke sana seperti biasa kene berjalan kaki keluar hotel terus Perth Underground.. Dari situ beli tiket ke Fremantle menaiki train la.. Perjalanan dari Perth ke Fremantle amik masa lebih kurang half an hour jugak sampaikan hakak tertido dulu seround dalam train..hahaha.. (gile kau pagi2 naik train mmg tido la hakak)..hahahaha.... Biar abam ssoraang2 layan perasaan...

Setibanya di Fremantle kami terus ke bus stop yg mmg merupakan pengangkutan utama di sana... Udara di sana mmg tak la tercemar sangat sebab diaorg byk guna public transport.. Bayangkan hakak tgk mamat ni pakai pny smart siap kemeja, tie, kasut berkilat dgn slack pny rapi..sekali datang naik basikal je.. Then dia park baik pny basikal pastu naik train ke office agaknya.. So, mmg economic la..

Ok berbalik kepada cerita hakak, tujuan kami ke sana untuk visit Fremantle Port di sana dan melawat Muzium Maritimnya..

Ok, now let see the pictures with explanation yerk.. :-)


Ni permandangan dari dalam train..nampak laut je..
hakak rasa damai sgt..hakak tido..haha


Lagi 5 mnit nak smpai dah nmpk port..
So, my abam wake me up..haa..nampak tak portnya?



Okay dah turun dr train station kene la bergambar..
Macam Harry Potter kan (Tpi that 1 at London 9 3/4 Station..hehe)..


Ni dari dalam bus..haha.. The same train station..
Old school  sgt..


Ni kawasan pelabuhan kapal2 orang kaya..


Tak de lak kapalnye..hahaha...


Dunno what building it is but cantik la even just bata..



Guess what?? Ni post office taw... Besar dan cantik kan..
tak sangka post office..


Ni nak feeling Maze Runner..hahaha..
(hati2 dgn spider...imaginasi sgt..)




Belakang kami ni Fremantle Port..


Selamat datang ke Maritime Muzium.. 
Muzium ni mempamerkan kesemua info berkaitan kapal dan barang2 
perdagangan la keluar masuk Aussie.. Tapi kami sampai awal sangat..
Muzium pun belum buka..so, bergambar di luar je la..
Acah2..haha




Market ni banyak jual souvenir.. Tapi bukanya pukul 10 pgi..
Kami kan kene jimat masa nak ke Perth airport nanti.
So, tak dapat la jamu mata.. Tapi tak pe..
hakak dah borong banyak dekat Megabes.. best taw dapat half price..
Owner kedai org Singapore, jiran Malaysia je..hehe.. 


So, then kami pun naik semula train menuju ke King's Perrth Hotel nak ambil segala beg dan barang.. Then straight away naik bus meenuju ke Perth Airport menaiki bus nombor yg sama masa datang hari tu.. If not mistaken 380.. Then sampai sana..kami solat jamak siap2, check iin..dan ready utk pulang ke Malaysia...


B4 ending our honeymoon.. sedikit tips hakak nak kongsikan.. Kalau korang bercadang nak datang ke Perth ni kan..negara lain hakak tak sure la.. Tapi hukum hakamnya sama je rasanya..  Make sure if u bring any liquids regardless perfume, shampoo, hair serum, facial wash or what so ever as long as liquid (MAKE SURE THE AMOUNT OF THE LIQUID NOT EXCEEDING 100 ml)... Also, if u wanna bring some food of course instant ya not bahan mentah.. eg like Sardin, Tuna, Instant Noodles and etc.. Can bring but make sure all this FOODS and the LIQUIDS just now been put in kargo atau dalam erti kata lain jangan bawa masuk dalam airplane dengan kita by hand.. Sebabnya hakak ada bawa Tuna, Sardin, Hot cup then barang mandi like facial wash, shampoo, conditioner, hair serum.. semua alhamdulillah lepas imegresen Malaysia dan Perth sebabnya barang ni semua hakak masuk ke kargo.. Alhamdulillah selamat..in sya Allah.. ingat jangan bawa by hand naik airplane atau exceeding the amount of 100 ml tadi.. Kalau langgar hukum hakam ni mmg serah pada nasib la kalau kena tahan dengan imegresen yerk..  Sebab ada sorang hakak ni complain kata makanan die kena rampas.. bila tny dia bawa dalam beg naik plane.. mmg la tak bole sebab kne masuk kargo..

So, remember the tips yea... Gudluck and Have fun...Hakak doakan para pembaca semua di murahkan rezeki dan bahagia selalu hendakNya.. aminn..

B4 ending nah payung lagi sekeping gambar... wahahaha...


Sekian, till we meet again Perth, Aussie... 
xoxo...


By,

GeeJieha.. ^_^

No comments:

Post a Comment