My world

22 March 2016

Continue... Journey to Perth..

Assalamuaikum..

Ok for today we will continue our honeymoon for day 3 and 4..

Day 3,

Dengan lafaz bismillah, again we start our journey in morning by selfie in front of Augusta Escape la, our motel..

Actually this time was 7 am.. tapi teriknya
dah mcm pukul 9 am..


cute kan envionment..sejuk sgt actually sekitar kawasan ni..

Next we start our journey to Flinders Bay to snap some selfie then straight to Cape Leuwin..


Ni caption sepanjang perjalanan.. Kiri kanan redup je..
penuh dengan pokok..

Flinders Bay sekadar persinggahan untuk selfie.. Perjalanan sebenar nak ke Cape Leuwin iaitu rumah api yang terletak di penghujung Augusta dan merupakan pertembungan antara Indian Ocean dan Southern Ocean.. Ade sejarahnye kenapa Cape Leuwin di buka, siapa pengasas dan bagaimana dia di bentuk.. all this information kita akan dapat by the time melawat Cape Leuwin sbb kita akan dapat mcm tape record.. So, while walking akan ada explanation regarding that history. Hm, hakak ni tak berminat sgt nak dgr sejarah..haha..just nak tnjuk gambar rumah api je..sbb dkt Malaysia xpernah nampak pula rumah api..hehe..


Sambungan dr Flinders Bay tadi..
Haa, action sikit...


Cantikkan pantainya..sejuk je udara..fresh sgt..


Sanggup terjun meredah pasir yang basah semata2 nak
bergaya dekat atas batu konon.. Actually kalau air pasang takde harapan la
kami nak bergaya cam gitu..kikiki..


Merenung jauh ke masa hadapan..


Masa ni dah di Cape Leuwin, sambil2 menunggu time bukanya
rumah api pukul 9 am, saja la acah2 action skit kan..hehe


Perkenalan untuk Cape Leuwin.. See diaorg
dah sediakan dua pilihan.. U may choose nak audio only mcm kami 
amik ni or ade person in charged bawa kita tour..
of coz la fee berbeza..hhihi.. 


Nun jauh di sana tersergam rumah apinya.. Nak masuk ke dalam rumah
api tu ade bayaran.. Even outside pun kene.. Tapi hakak
dah lupe brp USD.. Minta maaf..hehe..kami just amik luaran sje..
lgpun xkuase la hakak nak memanjat anak tangga tu..pilihan bayaran seperti gmbr di atas..



Haa..action sikit..


See..di hujung Cappe Leuwin ni ade penanda yang hakak cakap tadi 
di sini la wujudnya pertembungan antara 2 laut..
kuasa Allah..

After ended our history class at Cape Leuwin, next we are heading to Margaret River Chocolate Company. Company cekelat beb, sape tak suke wei.. Hakak nak try every single cekelat di dalam sna..kuikuikui..


Haa dah sampai..tergedik2 kaki ni nak masuk ke dalam lembah cekelat..




Rambang mata ni beb..


Di sana ade di sediakan butiran coklat..asli punya no sugar added..
the dark coklat was very bitter since no sugar at all, the white is too sweet and brown is just nice..
so, nak sedap add altogether in mouth and feel the taste..ouch, melting..ni sebab tgn abam hakak
besor so campak combination of white, dark and brown coklat ke tgn dia dan ngap..ouw yea..
^_^

So, next journey we are heading to Perth back to down town hantar kereta sewa semula setelah masuk hari ke3 sbbnye hari ke 4 dan ke 5 kami akan stay di Perth pula..nak menikmati keindahan neon di sna.. ceweah.. Sampai di Perth kami akan stay di King's Perth Hotel yang terletak di tgh2 bandar Perth which is sng sikit nak cari makanan bcoz got many choices but of coz need to search for halal one. Sampai kat sna bru hakak realize 2 hari di Carvantes dan Augusta sangat2 tenang dan aman damai sbb di Bandar Perth keadaan agak busy but still warm and friendly environment. Actually most of people yang kami tegur adalah pelancong belaka.. Ada yang dari England, Jerman, Poland and tak hingat hakakk...haha...and kami jmpa a few visitor from Malaysia too..hehe..

So, bila dah hantar je kereta, jalan sikit sampai jumpa hotel, check in dlu.. Rehat jap then kami keluar menikmati  hari yang indah di Perth. Kami berjalan kaki menuju ke Elizabeth Bay lebih kurang 20 minit perjalanan menggunakan dua kaki kurniaan Allah (mmg sumpah letih tapi tak terasa sbb nice view..) Di sana kami beli tiket dengan harga USD 3 dolar each person  to cross the river menaiki Ferry untuk makan di Satay on Charcoal di South Perth.

Biar gambar berbicara ya.. 


Ni la perkhidmatan yang utama bagi semua penduduk
untuk bergerak since sana public transport very awesome
and the best part is certain bus was free..not certain mostly
yang orang slalu guna free..best gle..condition bus
jgn cakap la..even free conditionnye tip top..sadis bila igtkn bus kite..huhuk.. 


At the back was church but seems unique and
beautiful..


Guess what?? This is public library..OMG look at the building..
amazing..dalam tak payah cakap la..bermazing2..agaga..
Jgn rujuk kamus dewan..confirm tak jumpa perkataan "bermazing"..kahkahkah


Haa, otw nak ke Elizabeth Bay kan letih.. So,
selfie adalah ubat untuk menghilangkan keletihaan dan kelelahan..


Haa..building di sana.. Yang uniknya..diaorg tak da shopping mall
besar2 mcm kite but diaorg ade kedai kecik yang sgt branded..hahak


Kan hakak ckp naik ferry tadi..haa, ade bukti siap jengah kepala
ke luar lagi.. abam kite tgh record video..



Tadi petang lupe nak amik gambar before boarding..
so kite snap time balik la..Dah malam..hehe


Ni patung ape..lupe la nama..but this was in front of 
library petang tadi..



Otw back to hotel after makan di Satay on Charcoal..
Actually masa tu penat sgt smpai terlupa nak amik gmbr kedai..
But ini view yang hakak bole payung dr seberang laut yg hakak naik ferry tadi..

Badan pun dah letih kan..So, untuk hari ke 3 sampai di sini dulu. Nanti akak sambung dalam entry ke 4 ya,..

till then, 
xoxo..nyte.. (@_@)


Day 4,

Seperti yang di janjikan even lama dalam draft hakak akan continue dengan day 4.. Untuk hari ke 4 kami berjalan keluar dari King's Perth Hotel then menaiki Transperth bus (yang hakak cakap penting dalam proses pengangkutan orang awam tadi) untuk pusing2 ronda Perth dulu pastu kami turun dekat Perth Underground untuk menaiki train ke Mandurah station. Trainnye best sbb melalui tengah2 jalan raya.. wow, naik underground and suddenly keluar tengah2 jalan raya.. between the left and right lane... cantikkk....



Ni keje kami, naik bus ronda2 Perth..then bila nampak
je port cantik, turun jap selfie pastu naik next bus
ke Perth Underground tadi..wehehe..



Saja  nak tunjuk building...cantik bata2 nya..



Ni kami turun dari bus ke Victoria Garden, sangat best..rerumput
sgt tebal dan tersusun macam rumput plastic je..
cantikkk... actually real rumput taw..


Still at Victoria Garden tadi..

 
Finally sampai juga kami at Perth Underground Station

 

Ni gambar dari Perth Underground station tadi..


Mandurah (nak naik cruise sebenarnya sambil tgk2 dolphin)


Bergaya tak hakak...
#jangankecamhakak


Ni la bus yang kami naik setelah turun di Mandurah Station..
Bus no 589 ni akan bawa kami directly ke Mandurah..


Jeng2, dah sampai hakak dengan abam sado katanye..hahak..
see, Mandurah...


Ni la kedai kami makan Fish and Chips yang halal.
But one thing for sure, in terms of food (Malaysia
was the best country in serving tasty food)..


Tapi yang best, sni makan mmg bertimbun la..
saiz omputih katakan..Portionnya besor dan banyak..





Otw nak naik cruise, sempat lagi..haha


dah depan jetty tgu kapal datang menjemput..Ticket untuk 
melayari cruise selama hampir sejam cost almost 20++ USD per person.


haa, Titanic sangat depan2 kapal..


Ni burung tak tawu namanya..
Tapi cantikk.. Iklim di Malaysia tak sesuai untuk burung2 ni..


Rumah orang kaya nii..

Dah selesai naik cruise dan makan kan..so we back too Perth city menaiki kenderaan yg sama tadi. Bus 589, then ke train dan ke Perth city again.. The best part ticket pegi balik byr sekali bole guna for the whole day until midnight..


Tengok kedai kecik tapi branded..


xoxo





Almost half day berjalan, so hakak balik hotel dulu..mandi solat rehat jap.. Sebab petang abam cakap nk ke Kings Park. Nak tgk sunset.. 

Setelah petang tiba,

So, here we are..Kings Park.. Of coz from hotel kene panjat
bus awam yerk..



macam Korea tak..hahaha...cantikk...








View yang menunjukkan selurh Bandar Perth
from King's Park..

View ni dekat sikit kan.. Ini still siang menunggu sunset..

Ni menjelang sunset... still the same view at the same place..

So,dah malam pun..hakak dgn abam pun dah penat.. Inilah yg dapat hakak kongsikan untuk hari ke 3 dan ke 4.. In sya Allah hari ke 5 kami nak ke Fremantle b4 bertolak pulang ke Malaysia..

Cepatnya masa berlalu.. Untuk hari ke 5 hakak akan kongsikan sekali apa yang bole di bawa kalau nak ke oversea.. Sbb ade a few visitors from Malaysia yang luahkan perasaan bila makanan mereka kene rampas..Kesian hakak dengar.. Bole bawa tapi ada caranya.. Hakak kongsi di hari ke 5 ya.. 

Sekian dulu..

Nyte..
xoxo... ^_^



Ni King's Park tadi..


Sekian dulu dr kami berdua.. @_@



No comments:

Post a Comment