My world

30 March 2016

Rindu Abah

Assalamualaikum..

Dah settle bab percutian akak..so bru skrng akak dpt relax dan fikir fasa hidup yg baru setelah bergelar isteri..actually dulu masa bujang hakak keje..skrng fulltime wifey..hahaha..makin berlemak hakak...(^.^)

Berbalik kpd entri..lately hakak rindu sgt dgn abah hakak (note: jgn ckp hakak tak rindu mak..mak always rindu..tpi mak lain..tak sama mcm abh..sbb tu entri kena asing..klo sekalikan mak always win..ibu katakan..hehe) ⊙△⊙.. Btw..if dgn mak senang je nak cakap "mak, ceq rindu mak...and mak akan reply "mak pun rindu ceq jgak"..hehe.. Tapi bila dgn abah..hakak ckp benda yg sama "abah, ceq rindu abah..and the ans will be "pungkuq ang"...well thats how my dad show his love towards his child..haha..

Actually abah seorang ayah, suami, sahabat, dan teman yg sgt² super duper baik.. As a father of coz time kecik² hakak dgn adik laki hakak (Faiz namanya) selalu kne rembat dgn abah sbb kiteorg nakal..hahaha..

But, as time flies, we grow and keep growing..abah turn his character from "abah yg tegas kepada seorang kwn"..of coz masa study..hakak even ada bf.. abah dan mak org pertama hakak inform..no need to hide as we implementing "open table conversation"..heart to heart.. As long as tak keluar berdua² an (mse study la..mse tunang lain..haha).. Tak berlebih²an..ok je..of coz back to basic..mak abah dh bgi didikn agama yg kukuh dkt jiwa kiteorg adik bradik..so, klo rse nak bwt dosa tu pkir la ea..kdng² biase la as teenagers we enjoy to do something wrong, break all the rules and becomes wild..(tapi takde la wild mane pun..haha) but as we use "friend terms" kiteorg adik beradik tak pernah rse terkongkong dgn parents, memberontak jauh sekali..sbb mak dan abh was a good friends ever...(^~^) .. Until one moments when it comes to marriage..that friendly relationships...manja², gaduh², nakal dah semakin kurang..sbb ikut suami..haha (sengal)..




Hakak mmg di kategorikan anak yg manja la jgak..haha tapi hakak tak ngade ye..di mata hakak abah seorang suami yg sgt bertanggungjawab..bagi abh "perkahwinan bukan bermaksud membeban kan isteri tapi menjadikan isteri sebagai amanah dan anak²).. Tiap² hri spjg 24 thn kwen mak ckp abah akn bwa bekal ke pjbt..sbb air tgn isteri.. Balik rumah (biase la cikgu pkul 2.30 ptg dah balik...terus abh berus kemeja keje,segala kain buruk ke yg ade dlm toilet sebabnye nk ringankn beban mak yg dah sehari suntuk di dapur memasak, mengemas rumah..)

Then petang², baju yg dah di ambil mak akan longgokkan then dgn kekuatan suara perut mak akan panggil " k.long  adik..lipat baju"..ahaha..tapi hakak biase la.."ok" (15 mnit still blom kuar bilik)..tapi dgn gentlenye abah lipat semua baju..kdng² hakak nmpk cepat² dtg tolong sbb rsa bersalah..hehe(dlm hati best)..

Seriously, abah sntiasa cuba meringankan beban mak..same² buat keje..kdng² hakak rse mak la wife paling bertuah sbb majoriti keje rumah ke keje pjbt abah yg bwt..jelesnye dgn mak..hopefully my hubby will be like abah..always help each other..

Sejak kawen ni hakak belum balik lgi..rindu parents..in sya Allah bln dpn nak blik..yeayyy...rindu sgt..abah la yg antar hahak ke sekolah, tuisyen,tmpt keje even kwen pun abah la yg settlekn borang...sungguh tak terbayar segala pergorbanan abah..anak abah tak keje..doa dr seorang anak yg hakak mampu hadiahkn dkt mak dan abah hri²..
In sya Allah ade rezeki lebih, hakak akan kongsikan dgn mak dan abah.. Without them i will not be here right now..

Tapi hikmahnye bila berjauhan..makin rindu makin kite dkt dgn maha pencipta..hanya kepada Dia tmpt kite mngadu segala kerinduan, kesedihan, kebahagiaan, memanjat kesyukuran..hahak happy even tak keje..masa hakak banyak untuk family..(^.^)..

I love my husband..even bru kawen..hakak nampak betapa dy struggle untuk bahagiakan hakak dr segi kelengkapan rumah, perbelanjaan dan sbg nya.. "Abg, i do love u so much..not bcoz of those materialistic things but bcoz of your patient, caring and supportive towards me"..

To abah tak tawu macam mane nak cakap..segala kehendak anak² di dipenuhi (of coz ikut logik ea..) But mostly ape yang kiteorg nak mesti dapat..i do love u abah..in sya Allah if one day k.long jadi ibu...i'll try to be a parents like mak dan abah together with my hubby..(tak kan hakak sorang²..agaga)..

Setiap didikan mak abh bagi tak kan hakak sia² kan..i'll try to build this new phase of my life by being a good wife, a good daughter in law, a good mother (one fine day..) And of coz always a good daughter to both of you..

Tak lupa to my bro and sis..
I do miss them a lot..(^.^)
(Rindu nk tgk Naruto, Kuroko, SAO and segala anime la).. Rindu nak tgk runningman sama²..makan meggi lwt malam (sembunyi dri mak abah)..hahah i miss that moments..cepatkan masa berlalu bila dah kawen ni..

Hakak nak menaip panjang lagi tapi macam tak cukup page kalau nak tulis berkaitan  mak abah ni..sebab terlalu banyak pergorbanan seorang ibu bapa kepada anak².. Tak nak terlalu sadis tangkap leleh bagai..almost 6.30 pm.. Jap g my hubby balik keje..

Till then,
Sekadar luahan kerinduan seorang anak..
Ingat lah.. Syurga seorang anak di bawah telapak kaki ibu, dan syurga seorang suami /anak lelaki di bawah telapak kaki ibunya.. Ape pun be kind to all elders ye..

Love mak abh..adik abg..
My hubby and mama ayah adik..(∩_∩)

"Sabda rasulullah saw "redha Allah terletak kepada redhanya kedua ibu bapa..dan murka Allah terletak kepada murkanya kedua ibu bapa " hadis riwayat Hakim...sekadar renungan bersama..xoxo

Gjieha..
(^.^)


No comments:

Post a Comment