My world

30 March 2016

Rindu Abah

Assalamualaikum..

Dah settle bab percutian akak..so bru skrng akak dpt relax dan fikir fasa hidup yg baru setelah bergelar isteri..actually dulu masa bujang hakak keje..skrng fulltime wifey..hahaha..makin berlemak hakak...(^.^)

Berbalik kpd entri..lately hakak rindu sgt dgn abah hakak (note: jgn ckp hakak tak rindu mak..mak always rindu..tpi mak lain..tak sama mcm abh..sbb tu entri kena asing..klo sekalikan mak always win..ibu katakan..hehe) ⊙△⊙.. Btw..if dgn mak senang je nak cakap "mak, ceq rindu mak...and mak akan reply "mak pun rindu ceq jgak"..hehe.. Tapi bila dgn abah..hakak ckp benda yg sama "abah, ceq rindu abah..and the ans will be "pungkuq ang"...well thats how my dad show his love towards his child..haha..

Actually abah seorang ayah, suami, sahabat, dan teman yg sgt² super duper baik.. As a father of coz time kecik² hakak dgn adik laki hakak (Faiz namanya) selalu kne rembat dgn abah sbb kiteorg nakal..hahaha..

But, as time flies, we grow and keep growing..abah turn his character from "abah yg tegas kepada seorang kwn"..of coz masa study..hakak even ada bf.. abah dan mak org pertama hakak inform..no need to hide as we implementing "open table conversation"..heart to heart.. As long as tak keluar berdua² an (mse study la..mse tunang lain..haha).. Tak berlebih²an..ok je..of coz back to basic..mak abah dh bgi didikn agama yg kukuh dkt jiwa kiteorg adik bradik..so, klo rse nak bwt dosa tu pkir la ea..kdng² biase la as teenagers we enjoy to do something wrong, break all the rules and becomes wild..(tapi takde la wild mane pun..haha) but as we use "friend terms" kiteorg adik beradik tak pernah rse terkongkong dgn parents, memberontak jauh sekali..sbb mak dan abh was a good friends ever...(^~^) .. Until one moments when it comes to marriage..that friendly relationships...manja², gaduh², nakal dah semakin kurang..sbb ikut suami..haha (sengal)..

22 March 2016

Last Day in Journey to Perth

Assalamualaikum,

Hakak dah janji kan untuk update last day pny perjalanan di Perth dan beberapa tips untuk melancong kan.. Hakak tunaikan janji yea.. Untuk hari terakhir di bumi Australia ni.. Semalam balik je dr King's Park kami terus packing...So, pagi hari ke 5 tak de la kelam kabut kan.. Flight pulang ke Malaysia pkul 4.50 petang.

Okay, seperti hari2 sebelumnya.. selepas solat subuh, dalam pukul 6 lebih kami bergerak ke Fremantle. Nak ke sana seperti biasa kene berjalan kaki keluar hotel terus Perth Underground.. Dari situ beli tiket ke Fremantle menaiki train la.. Perjalanan dari Perth ke Fremantle amik masa lebih kurang half an hour jugak sampaikan hakak tertido dulu seround dalam train..hahaha.. (gile kau pagi2 naik train mmg tido la hakak)..hahahaha.... Biar abam ssoraang2 layan perasaan...

Setibanya di Fremantle kami terus ke bus stop yg mmg merupakan pengangkutan utama di sana... Udara di sana mmg tak la tercemar sangat sebab diaorg byk guna public transport.. Bayangkan hakak tgk mamat ni pakai pny smart siap kemeja, tie, kasut berkilat dgn slack pny rapi..sekali datang naik basikal je.. Then dia park baik pny basikal pastu naik train ke office agaknya.. So, mmg economic la..

Ok berbalik kepada cerita hakak, tujuan kami ke sana untuk visit Fremantle Port di sana dan melawat Muzium Maritimnya..

Ok, now let see the pictures with explanation yerk.. :-)


Ni permandangan dari dalam train..nampak laut je..
hakak rasa damai sgt..hakak tido..haha


Lagi 5 mnit nak smpai dah nmpk port..
So, my abam wake me up..haa..nampak tak portnya?



Okay dah turun dr train station kene la bergambar..
Macam Harry Potter kan (Tpi that 1 at London 9 3/4 Station..hehe)..


Ni dari dalam bus..haha.. The same train station..
Old school  sgt..


Ni kawasan pelabuhan kapal2 orang kaya..


Tak de lak kapalnye..hahaha...


Dunno what building it is but cantik la even just bata..



Guess what?? Ni post office taw... Besar dan cantik kan..
tak sangka post office..


Ni nak feeling Maze Runner..hahaha..
(hati2 dgn spider...imaginasi sgt..)




Belakang kami ni Fremantle Port..


Selamat datang ke Maritime Muzium.. 
Muzium ni mempamerkan kesemua info berkaitan kapal dan barang2 
perdagangan la keluar masuk Aussie.. Tapi kami sampai awal sangat..
Muzium pun belum buka..so, bergambar di luar je la..
Acah2..haha




Market ni banyak jual souvenir.. Tapi bukanya pukul 10 pgi..
Kami kan kene jimat masa nak ke Perth airport nanti.
So, tak dapat la jamu mata.. Tapi tak pe..
hakak dah borong banyak dekat Megabes.. best taw dapat half price..
Owner kedai org Singapore, jiran Malaysia je..hehe.. 


So, then kami pun naik semula train menuju ke King's Perrth Hotel nak ambil segala beg dan barang.. Then straight away naik bus meenuju ke Perth Airport menaiki bus nombor yg sama masa datang hari tu.. If not mistaken 380.. Then sampai sana..kami solat jamak siap2, check iin..dan ready utk pulang ke Malaysia...


B4 ending our honeymoon.. sedikit tips hakak nak kongsikan.. Kalau korang bercadang nak datang ke Perth ni kan..negara lain hakak tak sure la.. Tapi hukum hakamnya sama je rasanya..  Make sure if u bring any liquids regardless perfume, shampoo, hair serum, facial wash or what so ever as long as liquid (MAKE SURE THE AMOUNT OF THE LIQUID NOT EXCEEDING 100 ml)... Also, if u wanna bring some food of course instant ya not bahan mentah.. eg like Sardin, Tuna, Instant Noodles and etc.. Can bring but make sure all this FOODS and the LIQUIDS just now been put in kargo atau dalam erti kata lain jangan bawa masuk dalam airplane dengan kita by hand.. Sebabnya hakak ada bawa Tuna, Sardin, Hot cup then barang mandi like facial wash, shampoo, conditioner, hair serum.. semua alhamdulillah lepas imegresen Malaysia dan Perth sebabnya barang ni semua hakak masuk ke kargo.. Alhamdulillah selamat..in sya Allah.. ingat jangan bawa by hand naik airplane atau exceeding the amount of 100 ml tadi.. Kalau langgar hukum hakam ni mmg serah pada nasib la kalau kena tahan dengan imegresen yerk..  Sebab ada sorang hakak ni complain kata makanan die kena rampas.. bila tny dia bawa dalam beg naik plane.. mmg la tak bole sebab kne masuk kargo..

So, remember the tips yea... Gudluck and Have fun...Hakak doakan para pembaca semua di murahkan rezeki dan bahagia selalu hendakNya.. aminn..

B4 ending nah payung lagi sekeping gambar... wahahaha...


Sekian, till we meet again Perth, Aussie... 
xoxo...


By,

GeeJieha.. ^_^

Continue... Journey to Perth..

Assalamuaikum..

Ok for today we will continue our honeymoon for day 3 and 4..

Day 3,

Dengan lafaz bismillah, again we start our journey in morning by selfie in front of Augusta Escape la, our motel..

Actually this time was 7 am.. tapi teriknya
dah mcm pukul 9 am..


cute kan envionment..sejuk sgt actually sekitar kawasan ni..

Next we start our journey to Flinders Bay to snap some selfie then straight to Cape Leuwin..


Ni caption sepanjang perjalanan.. Kiri kanan redup je..
penuh dengan pokok..

Flinders Bay sekadar persinggahan untuk selfie.. Perjalanan sebenar nak ke Cape Leuwin iaitu rumah api yang terletak di penghujung Augusta dan merupakan pertembungan antara Indian Ocean dan Southern Ocean.. Ade sejarahnye kenapa Cape Leuwin di buka, siapa pengasas dan bagaimana dia di bentuk.. all this information kita akan dapat by the time melawat Cape Leuwin sbb kita akan dapat mcm tape record.. So, while walking akan ada explanation regarding that history. Hm, hakak ni tak berminat sgt nak dgr sejarah..haha..just nak tnjuk gambar rumah api je..sbb dkt Malaysia xpernah nampak pula rumah api..hehe..


Sambungan dr Flinders Bay tadi..
Haa, action sikit...


Cantikkan pantainya..sejuk je udara..fresh sgt..


Sanggup terjun meredah pasir yang basah semata2 nak
bergaya dekat atas batu konon.. Actually kalau air pasang takde harapan la
kami nak bergaya cam gitu..kikiki..


Merenung jauh ke masa hadapan..


Masa ni dah di Cape Leuwin, sambil2 menunggu time bukanya
rumah api pukul 9 am, saja la acah2 action skit kan..hehe


Perkenalan untuk Cape Leuwin.. See diaorg
dah sediakan dua pilihan.. U may choose nak audio only mcm kami 
amik ni or ade person in charged bawa kita tour..
of coz la fee berbeza..hhihi.. 


Nun jauh di sana tersergam rumah apinya.. Nak masuk ke dalam rumah
api tu ade bayaran.. Even outside pun kene.. Tapi hakak
dah lupe brp USD.. Minta maaf..hehe..kami just amik luaran sje..
lgpun xkuase la hakak nak memanjat anak tangga tu..pilihan bayaran seperti gmbr di atas..



Haa..action sikit..


See..di hujung Cappe Leuwin ni ade penanda yang hakak cakap tadi 
di sini la wujudnya pertembungan antara 2 laut..
kuasa Allah..

After ended our history class at Cape Leuwin, next we are heading to Margaret River Chocolate Company. Company cekelat beb, sape tak suke wei.. Hakak nak try every single cekelat di dalam sna..kuikuikui..


Haa dah sampai..tergedik2 kaki ni nak masuk ke dalam lembah cekelat..




Rambang mata ni beb..


Di sana ade di sediakan butiran coklat..asli punya no sugar added..
the dark coklat was very bitter since no sugar at all, the white is too sweet and brown is just nice..
so, nak sedap add altogether in mouth and feel the taste..ouch, melting..ni sebab tgn abam hakak
besor so campak combination of white, dark and brown coklat ke tgn dia dan ngap..ouw yea..
^_^

So, next journey we are heading to Perth back to down town hantar kereta sewa semula setelah masuk hari ke3 sbbnye hari ke 4 dan ke 5 kami akan stay di Perth pula..nak menikmati keindahan neon di sna.. ceweah.. Sampai di Perth kami akan stay di King's Perth Hotel yang terletak di tgh2 bandar Perth which is sng sikit nak cari makanan bcoz got many choices but of coz need to search for halal one. Sampai kat sna bru hakak realize 2 hari di Carvantes dan Augusta sangat2 tenang dan aman damai sbb di Bandar Perth keadaan agak busy but still warm and friendly environment. Actually most of people yang kami tegur adalah pelancong belaka.. Ada yang dari England, Jerman, Poland and tak hingat hakakk...haha...and kami jmpa a few visitor from Malaysia too..hehe..

So, bila dah hantar je kereta, jalan sikit sampai jumpa hotel, check in dlu.. Rehat jap then kami keluar menikmati  hari yang indah di Perth. Kami berjalan kaki menuju ke Elizabeth Bay lebih kurang 20 minit perjalanan menggunakan dua kaki kurniaan Allah (mmg sumpah letih tapi tak terasa sbb nice view..) Di sana kami beli tiket dengan harga USD 3 dolar each person  to cross the river menaiki Ferry untuk makan di Satay on Charcoal di South Perth.

Biar gambar berbicara ya.. 


Ni la perkhidmatan yang utama bagi semua penduduk
untuk bergerak since sana public transport very awesome
and the best part is certain bus was free..not certain mostly
yang orang slalu guna free..best gle..condition bus
jgn cakap la..even free conditionnye tip top..sadis bila igtkn bus kite..huhuk.. 


At the back was church but seems unique and
beautiful..


Guess what?? This is public library..OMG look at the building..
amazing..dalam tak payah cakap la..bermazing2..agaga..
Jgn rujuk kamus dewan..confirm tak jumpa perkataan "bermazing"..kahkahkah


Haa, otw nak ke Elizabeth Bay kan letih.. So,
selfie adalah ubat untuk menghilangkan keletihaan dan kelelahan..


Haa..building di sana.. Yang uniknya..diaorg tak da shopping mall
besar2 mcm kite but diaorg ade kedai kecik yang sgt branded..hahak


Kan hakak ckp naik ferry tadi..haa, ade bukti siap jengah kepala
ke luar lagi.. abam kite tgh record video..



Tadi petang lupe nak amik gambar before boarding..
so kite snap time balik la..Dah malam..hehe


Ni patung ape..lupe la nama..but this was in front of 
library petang tadi..



Otw back to hotel after makan di Satay on Charcoal..
Actually masa tu penat sgt smpai terlupa nak amik gmbr kedai..
But ini view yang hakak bole payung dr seberang laut yg hakak naik ferry tadi..

Badan pun dah letih kan..So, untuk hari ke 3 sampai di sini dulu. Nanti akak sambung dalam entry ke 4 ya,..

till then, 
xoxo..nyte.. (@_@)

18 March 2016

Journey to Perth..

Hello world, dah agak berhabuk jugak blog hakak ni. Lama tak nengok sejak2 off ni..haha..Suppose nak update pasal my wed but suddenly nak update pasal honeymoon dulu la.

Hakak ke mane agak2..hahaha... Ke Perth Ke Kite and all this thanks to my dearest hubby yg sudi bawak..kahkahkah... (boringggg...)

ok..xnak celoteh panjang. Actually this is my very first time ke luar negara dan naik flight..haha.. kesian hakak...

Hakak bertolak ke Perth, Aussie on 07 March 2016 (this month..kikiki)... Upon arrival, the first thing yg kami buat adalah cari bilik solat dan shower room at Perth Airport and luckily my hubby dah bwt research throughout one year so should be no problem la.. Sampaikan layout airport pun kami bawa..hehe... So flight kami pkul 12.05 am from KLIA2 and sampai di bumi Perth lebih kurang jam 5.30 am (perjalanan lebih kurang 5 jam la)...


Ok..time to sleep..pagi nanti akak sambung..


Alhamdulillah selamat touch down on time. So, after solat dan mandi tadi..tup tap tup tap pkul 7.30 am bru kami gerak dr aiport menaiki Transperth bus 380 (ingat no bus tu wajib taw) straight ke downtown.. Dari situ kami jalan kaki sikit ke Aries Car Rental.. Kami sewa Hyundai i20 (total rental 115 AUD for 3 days with unlimited KM).. Yang tragisnya sampai sana baru realize my hubby pny license expired.. Mujurla hakak ni ada license kalo tak mmg confirm hancur la plan kami nak merantau.. ok..lets share some moments upon arrival and at Aries Car Rental..



Of coz this picture was taking while
waiting for Transperth bus 380



cecece..mencelah sekeping gambar kami yerk..


After turun je bus yg kami naik tadi..kene jalan kaki sikit then
sampaila ke Aries Car Rental..ha gitu..

Lepas dapat kete, kami terus buka map yg di bawa dan berbekalkan data yg baru di topup from Optus at airport tadi kami meneruskan perjalanan ke Lancelin of course nak try meluncur pasir.. nampak macam best je dari blog2 orang yang dah pegi ke sana... Perjalanan dr Perth takes almost 2 hours to Lancelin..and this is a few moments dekat Lancelin dan bermain sand board...yeehaaaaa...



Ni co pilot hakak dengan rasminya..haha..sebabnye lesen
dia dah expired..so abgku syg jga map ye..hihi..


yup..thats me..the driver..hehe


Finally after almost 2 hrs drive sampai la ke Lancelin..


Tu model ppart time..konon2 bergaya la tu naik tinggi2..
last2 takut nak turun..haha..but lastly abam saddo hakak ni
berani jugak la turun..kahkahkah

Lepas main badan pun dah lesu since non stop sejak sampai subuh tadi, so we decided to check in dilu at Cervantes Motel which my hubby already book b4 we reach there.. Bilik yang sangat selesa, comel and what a nice view.. One more thing, suhu di sana during night sangat sejuk mencecah 16 degree Celsius... while during day light suhu mencecah 35 degree celsius but udara di sana sangat nyaman even matahari terik dengan kita.. so windy, so kulit memang kering la mak aiii... Ops, pjg lak hakak celoteh..ok ni ade skit gamba bilik..hehe.. Then lps rehat kejap mandi dan solat, petang kami teruskan perjalanan ke Pinnacle untuk tengok batu2 aneh dan unik di sana.. what a view la..hakak share yer sebab dunno how should i describe but the scenery, the environment was so beautiful...btw alang2 di sini hakak just nak share environment di sana sgt clean and clear.. not even stu smpah pun hakak jmpe so it goes to the toilet very clean but satu je yg tak selesa sana tak ada bidet so untuk membuang tu sentiasa kena bawa air la bagi kite muslim untuk kebersihan kan nak solat.. other that that everything is surely fine.. just usung botol ke sna ke sni je mcm hakak..hahaha..


Ha..jeng3..ni motelnya..mcm rumah biase je kan..
but the environment was super clean..
Sorry bilik a bit mess dgn barang so tak dapat 
hakak tunjuk..the best is ade kelengkapan mandi terlalu
complete sampai ke body lotion..hehe


Tempat batu2 batuan yg unik dan cntik..



After letih snap gambar sna sini..otw pulang ke Cervantes Motel, kami singgah isi minyak dekat area situ and guess what, petrol station dia sgt rare mcm dalam cite lame..so classic like koboi style..cute la..Since culture di sna pkul 6 dah tutup semua kedai so kami fully utilize the time we have b4 the town close.. we ended our first day seeing sunset at beach around our Cervantes Motel..


Ni panorama while waiting for sunset..


Anginnye sejuk sangat..cantikkan pantainye..


Almost 7 pm at this time..kami tgu until matahari terbenam..cantikk..

Btw, almost forgot b4 hakak ke pantai ttgk sunset kami ke Thetues Lake..tenang je.. cantik..aman dan damai.. to all nature lover bole la datang ke western Australia.. best sgt..


Ni lakenye..besar dah macam sungai je..padahal lake je..


Actually muka dah letih hakak tu..hahaha..demi
abg tersayang hakak gagahkn jua senyuman..


Sekian day 1...