My world

22 December 2015

Janji Allah itu Pasti

Assalamualaikum wbt,

Hari ni la hari paling best..best..dan best..hahahaha.. Sebabnya bos tak dak..HR manager tak dak, Acct manager tak dak...ramai orang2 besar cuti..wehehe..ok, cukup2 jgn lebih2 nti terslh niat lak..hahaha..niat harini just nak share experience..

Almost 1 year and 3 mths I've been working with my current company. I learn a lot, play a lot and build a very good bonding between my colleague (^_^). Sepanjang kerja gaji aku tak da la banyak sangat but alhamdulillah masih cukup untuk budget byr kereta, makan, minyak kereta, topup, make up, mara, simpanan kahwin & etc.

Something yang buatkan aku tersedar dan tersentak is when kita di uji tanpa sedar. For me la bila gaji dah meningkat, perbelanjaan pun automatik meningkat and sedar atau tak aku makin terleka dan terlupa memperuntukan gaji bulanan untuk both of my parents. Actually tak banyak, even sesuap nasi yang kita bagi pun dah cukup untuk mendapat redha Allah. Tapi itu la, kita mudah terleka bila di uji dengan kesenangan. Aku pun manusia biasa. Yes pernah buat silap, alpa dan khilaf dengan nikmat hidup.

Satu soalan yang buat aku tersentak bila mak bertanya "bila nak belanja mak?". Ya Allah, by that time aku sangat2 terkesima, terkedu dan rasa macam pipi kena tampar. Pedih sgt soalan tu, bukan pedih sebab marah tapi rasa betapa khilafnya aku, sombongnya aku sampaikan mak dengan abah aku abaikan walhal tak pernah sedetik pun mak dan abah abaikan aku. Cepat2 la buat sunat taubat, mohon sangat pada Allah yang satu agar memaafkan kealpaan aku. Astagfirullahala'zim...semoga pintu keampunan Allah masih di buka untuk aku yang kerdil ini. (~_~).

18 December 2015

6th July 2014 (Compulsory to Remember)

Hai..

Lamanya hakak tak nengok blog ni yer. Al maklumlah banyak aktiviti di musim cuti sekolah, perayaan bagai. Hari ni genap tinggal lagi 63 hari sebelum akak melangkah ke alam gerbang perkahwinan. hehehe.

Sekadar coretan, perkenalan akak dengan tunang akak a.k.a my future husband ni sangat lah tidak romantik. Kahkahkah... Its like a magic, cewahhh... Tipu lah kalau akak cakap tak pernah bercinta lansung kan. Akak pernah bercinta, pernah kecundang, pernah frust...semua pernah tapi belum pernah mainkan hati orang taw.

Ok, berbalik kepada perkenalan akak dangan bakal suami ni..hurm cmne nak story ea.. Actually masa practical dekat Petronas Chemical Fertiliser Gurun, Kedah. Banyak jugak engineer akak usha..wahahaha...tpi tak berkenan di hati sebabnya masa tu baru putus kasih di tengah jalan kan..wahaha (walaweh, cakap macam la cantik sangat muka hakak ni..kehkehkeh)  Banyak jugak la luahan perasaan akak curahkan dekat kesayangan akak ni namanya Husna a.k.a Husenot or Cik Penguin. Nak di jadikan cerita, habis je practical secara rasminya maka bawa la kami berdua haluan masing2.