My world

24 October 2015

Perkongsian DOA

Assalamualaikum,

Yesterday I already share something about attitude and some kind of behavior.. Today I'll share sedikit doa harian yang boleh dan sesuai di amalkan bagi semua.. Regardless whether you already married, just married, in married process or still single.

DOA adalah senjata bagi seorang mukmin. Yakni dengan berdoa kita meletakkan seluruh jiwa dan raga serta menyandarkan segala harapan kepada Allah yang satu. Yakin dengan pertolonganNya dan mesti lah redha. Konsep berdoa mesti ada a few important things u should do. Apakah dia??

This:


DOA adalah kunci kepada sesuatu perkara atau kejayaan. USAHA, DOA dan TAWAKAL in sya Allah dengan izinNYa anda akan rasa kemanisannya.

Hakak nak berkongsi sedikit doa yang boleh kita sama2 amalkan: 




I think the first one should start by mendoakan kebahagiaan keluarga. Keluarga yang bahagia in sya Allah dapat membantu untuk membentuk peribadi dan akhlak yang mulia. Bermula dari peranan ibu dan ayah dalam mendidik anak2 serta mencorakkan kehidupan anak2 amatlah penting kerana anak2 mencerminkan ibu bapa mereka. So, why not starting today kita cuba amalkan. Kalau mak ayah kita berjaya didik kita dengan baik kita pun mesti nak buat perkara yang sama in future right? So, doa ini bole di amalkan dan in sya Allah dengan berusaha untuk menjadi insan yang lebih baik di samping berdoa, pertolongan Allah itu pasti. Just wait. :-)




Sekadar perkongsian, even kita tak ada niat buruk dekat sesiapa tapi rasanya tak salah seandainya kita mendoakan perlindungan diri sendiri dari pandangan serta niat tidak baik dari orang sekeliling. Hakak nak tegaskan di sini, doa ni bukan bertujuan mendidik hati kita supaya sentiasa berprasangka buruk terhadap semua orang. Doa ini sebagai perisai untuk melindungi kita dari niat tidak baik dari pihak sekeliling. :-)




Sekadar perkongsian bagi yang ingin mendirikan rumah tangga boleh la mengamalkan doa ini. Untuk kebahagiaan dalam kehidupan suami isteri.



In sya Allah, sekadar perkongsian bersama untuk kita amalkan.



Rezeki Allah itu luas, cuma kadang2 Allah ingin menguji hambaNya. Memintalah, berdoalah dengan seikhlas hati agar di murahkan rezeki dalam setiap urusan kita. Aminnn... :-)



Bagi pasangan yang ingin mempunyai cahaya mata tak salah seandainya di samping berusaha kita berdoa kepada yang maha Esa agar rezeki kita di murahkan dan di kurniakan cahaya mata yang soleh serta solehah dan sempurna hendakNya.




Doa ni mseti ramai yang suka kan. Hehehe.. harus di ingatkan ini bukan bertujuan korang pasang niat kemain lagi nak lembutkan hati hubby so that dy akan follow je korang or lembutkan hati mak mertua sampai berlemak menantunya..hehehe... This doa act as a medium so that if ada sebarang kesilapan kecil2 tak la pasangan or merua kita pendam lama2 kan. Kita pun kena la jaga tatasusila dan adab as menantu ye. hehehe.. Pandai je hakak nasihat bab2 mertua bagai ye. Hakak pun dalam process pembelajaran. Hopefully apa  yang hakak kongsikan harini dapat sama2 kita manfaatkan untuk tujuan yang baik. Barakallah.. :-)


Sekian dlu ye di hari sabtu ni,
in sya Allah, perkara baik sama2 kita amalkan, yang tak baik bersama2 kita hindari. Aminn.. 

Till then,
xoxo... :-)






No comments:

Post a Comment