My world

23 October 2015

A little bit of Motivation..

Assalamualaikum wbt,

Pejam celik pejam celik sekejap je seminggu berlalu. Tiba2 hari ni dah jumaat penghulu segala hari. Alhamdulillah jerebu nampak macam dah kurang sikit pagi ni. Semalam kemain tinggi kawasan Bakar Arang ni. Sampai ke dalam opiz kelabu rasanya.

Ntah apa mood pagi ni, bangun je dari tido terus muhasabah diri. Selalunya aku buat time tido je, by right bangun pagi terus mandi nak g kerja..

ok, nak share sikit bila dah cakap pasal motivasi ni.



Mesti korang ade jumpa and pernah jumpa orang macam ni kan. Bila dia ada tension gila nak buat kerja apatah lagi kalau kena menghadap dia. Tapi kalau dia tak da hepinya hanya Allah je yang tawu. ada kan? kan?. Dulu hahak pun macam tu, rasa hangin je kalau jumpa dengan orang yang kita rasa semua tak kena dengan dia. Tapi bila dah makin besar ni seiring dengan tumbesaran badan rasanya perasaan tu bole try tolak ke tepi kot. Lagi2 kita yang umat islam ni. Tak elok bermusuh. Memang di akui hahak ni tak la baik sangat apatah lagi alim. Tapi kadang2 bab2 hati ni hakak try didik supaya tak terus kehitaman hati ni. Apa yang hakak buat, solutionnya jangan terlalu berhubung dengan orang macam ni. Bercakap bila perlu saja plus try la butakan mata dan pekak kan telinga andai nampak keburukan dekat orang macam ni. Tak percaya, u should try and u'll see the result, hati akan lebih tenang and tak sampai 2 minggu u'll find urself dah bole cakap dengan that person tanpa sekelumit perasaan jengkel. Sekaligus, dapat jugak kita hindari dosa. Hakak dah buat thats why berani cakap. Just share experience je.





This picture talk about TRUST as u can see la. For me this quote sangat la bermakna and deep..
Yup, ayat ni selalu sangat hakak dengar time study dulu. kawan hakak selalu remind me of this whenever hakak mengeluh itu dan ini and actually apa yang kawan hakak cakap tu memang betul. Setiap yang berlaku tu ada hikmahnya, cumanya mungkin sekarang kita tak nampak sebab hati tengah kusut, marah, kecewa, tertekan dan segala perasaan yang seangkatan dengannya la. But by the time u get calm, try to think again and u 'll find the solution. Mungkin kita dah buat yang terbaik tapi hasilnya tak memuaskan..pernah jadi kan? tak kira la time study ke masa kerja ke..kan? kan? Tapi I admit it yes, there must be a reason for something that happens. Maybe itu ujian kesabaran kita atau maybe Allah tak nak kita bersikap riak bila achieve something. Thats why we should TRUST. Then u'll be more focus. Tapi janganlah terlampau redha dan percaya. Kadang2 tension pulok hakak nengok bila org yang terlalu guna konsep trust and redha ni. Haha.. fikir2kan lah ye mana yang baik jadikan teladan, mana yang buruk jadikan pengajaran. 



Hurm, bercakap pasal marah. Amarah ni bersifat seperti api (jika terlalu marak akan musnahlah semua yang ada di sekeliling kita) cewah..tapi betul la kan statement ni. Pepatah melayu berbunyi "kerana pulut santan binasa, kerana mulut badan binasa" ada lagi "terlajak perahu boleh di undur, terlajak kata buruk padahnya".. nah, dah terbukti kan.. bilamana perasaan marah tu timbul, kita memang di luar kawalan kan, cakap maki-maki.. After half an hour mesti akan ada penyesalan. Hakak tak la poyo sangat nak cakap hakak ni baik tak pernah marah tapi macam hakak cakap, hari ni hakak kongsi perkara yang hakak pernah buat and sure korang pun pernah. kan2?  bermula dengan tak suka someone, lack of trust sampai lah ke anger. All this basically, kita semua pernah lalui.

Persoalannya, pernah tak kita fikir semula apa yang kita buat tu betul ke salah? Tindakan kita wajar ke tidak? Kadang2 terfikir tapi tulah..sekadar fikir je kan..hahaha.. Apa yang hakak selalu buat sekarang.. Bila marah, hakak cepat2 istigfar..kalau hati still rasa geram, bengkak je pegi on lappy pastu buka microsoft words and write everything in there.. Typo ke tak typo ke, capital letter or small letter hentam je.. Agak2 dah rasa surut sikit save semua tu.. Trust me, after tenang perasaan kalau korang buka semula file yg di save tadi mesti korang akan tersenyum dan tergeleng-geleng. Lagi best kalau korang baca after 1 week tulis. The feeling was like "errgg, i'm so stupid back then"..
Try as hard as u can to control the emotion not let emotion control urself. Jujur hakak cakap hakak banyak practice untuk perbaiki diri sendiri. Once u berjaya change the attitude, the belief, it will become a habit. Naa, hasilnya jadilah kita insan yang penyabar dan penyayang but must be firm. Janganlah lembik sgt ok..hehe..


Cukup sudah hakak membebel berkongsi perasaan dan sebagainya. Hopefully this entry can help us to be a better person. No need to faham and terjemah the statement above. Just try to understand and figure it out how to solve these problem in ourselves.. Hatred, Anger, Trust??? Small changes can lead us to a better lifestyles.

Sekian dulu ye.
xoxo..

p/s: Hakak bukan nak sell story or ape ye kat sni.
(Sure la story tak best.. Fahamkan maksudnye "corakkan kisah hidup
anda seindah yang mungkin".. Janganlah pegi terjemah sebijik-sebijik...
Nampak bebenor macam hakak nak jual cerita..kahkahkah..

Till the.
xoxo.. :-)




No comments:

Post a Comment