My world

24 October 2015

Perkongsian DOA

Assalamualaikum,

Yesterday I already share something about attitude and some kind of behavior.. Today I'll share sedikit doa harian yang boleh dan sesuai di amalkan bagi semua.. Regardless whether you already married, just married, in married process or still single.

DOA adalah senjata bagi seorang mukmin. Yakni dengan berdoa kita meletakkan seluruh jiwa dan raga serta menyandarkan segala harapan kepada Allah yang satu. Yakin dengan pertolonganNya dan mesti lah redha. Konsep berdoa mesti ada a few important things u should do. Apakah dia??

This:


DOA adalah kunci kepada sesuatu perkara atau kejayaan. USAHA, DOA dan TAWAKAL in sya Allah dengan izinNYa anda akan rasa kemanisannya.

Hakak nak berkongsi sedikit doa yang boleh kita sama2 amalkan: 




I think the first one should start by mendoakan kebahagiaan keluarga. Keluarga yang bahagia in sya Allah dapat membantu untuk membentuk peribadi dan akhlak yang mulia. Bermula dari peranan ibu dan ayah dalam mendidik anak2 serta mencorakkan kehidupan anak2 amatlah penting kerana anak2 mencerminkan ibu bapa mereka. So, why not starting today kita cuba amalkan. Kalau mak ayah kita berjaya didik kita dengan baik kita pun mesti nak buat perkara yang sama in future right? So, doa ini bole di amalkan dan in sya Allah dengan berusaha untuk menjadi insan yang lebih baik di samping berdoa, pertolongan Allah itu pasti. Just wait. :-)

23 October 2015

A little bit of Motivation..

Assalamualaikum wbt,

Pejam celik pejam celik sekejap je seminggu berlalu. Tiba2 hari ni dah jumaat penghulu segala hari. Alhamdulillah jerebu nampak macam dah kurang sikit pagi ni. Semalam kemain tinggi kawasan Bakar Arang ni. Sampai ke dalam opiz kelabu rasanya.

Ntah apa mood pagi ni, bangun je dari tido terus muhasabah diri. Selalunya aku buat time tido je, by right bangun pagi terus mandi nak g kerja..

ok, nak share sikit bila dah cakap pasal motivasi ni.



Mesti korang ade jumpa and pernah jumpa orang macam ni kan. Bila dia ada tension gila nak buat kerja apatah lagi kalau kena menghadap dia. Tapi kalau dia tak da hepinya hanya Allah je yang tawu. ada kan? kan?. Dulu hahak pun macam tu, rasa hangin je kalau jumpa dengan orang yang kita rasa semua tak kena dengan dia. Tapi bila dah makin besar ni seiring dengan tumbesaran badan rasanya perasaan tu bole try tolak ke tepi kot. Lagi2 kita yang umat islam ni. Tak elok bermusuh. Memang di akui hahak ni tak la baik sangat apatah lagi alim. Tapi kadang2 bab2 hati ni hakak try didik supaya tak terus kehitaman hati ni. Apa yang hakak buat, solutionnya jangan terlalu berhubung dengan orang macam ni. Bercakap bila perlu saja plus try la butakan mata dan pekak kan telinga andai nampak keburukan dekat orang macam ni. Tak percaya, u should try and u'll see the result, hati akan lebih tenang and tak sampai 2 minggu u'll find urself dah bole cakap dengan that person tanpa sekelumit perasaan jengkel. Sekaligus, dapat jugak kita hindari dosa. Hakak dah buat thats why berani cakap. Just share experience je.

18 October 2015

Masa..andai dapatku undurkan semula..

As said by this quote "nobody can go back and start a new beginning, but anyone can start today and make a new ending"..  Selama 24 tahun apa yg dah aku bwt dengan hidup ni.. Baik ada buruk ada.. Baik sikit buruk banyak.. πŸ˜ͺπŸ˜ͺ

Setiap kali aku menadah tangan kpd yg maha Esa..meminta itu dan ini..alhamdulillah sentiasa d permudahkan😌😌..kadang2 tanpa sedar ini adalah ujian bwt diriku..minta dapat..hajat je dapat..ada org puas meminta, berdoa tapi di beri ujian olehNya..πŸ˜”πŸ˜”

Setiap org berbeza ujiannya..tapi sebagai manusia..makin d uji makin kita hilang pertimbangan, mnyimpang dri jalan yg betul dan tersasarπŸ‘£πŸ‘£..namun setiap kali terhantuk, aku kembali sedar dan memohon keampunan..tanpa mngetahui kesalahan itu di ampun atau pun tidakπŸ™‡πŸ™‡..aku mneruskan hidup.. Seperti biasa ujian sntiasa datang..dlm pelbagai bentuk.. Di beri kesihatan yg baik wlaupun kadang2 diri ni rsa seperti serba kekurangan, diberi keluarga yg bahagia wlaupun tidaklah kaya harta dan benda,  di beri keselesaan hidup walaupun dalam keadaan sederhana..

Sebagai manusia, acap kali aku terlupa dgn semua ni yg kadang2 melekakan hati smpi ke satu tahap hati menjadi gelisah, tidak tenang dan gusarπŸ˜–πŸ˜–..tapi Dia yg maha Agung, tak pernah membiarkan hambanya kesunyian..

Seperti biasa bila d beri ujian, bila tersedar kita mendekatkan diri denganNya..sedangkan ketika di beri kesenangan, keselesaan, kesihatan yg baik dan kebahagiaan..kita terleka denganNya..

Seringkali aku cuba utk bermuhasabah, mnyedarkan diri ini ada penciptaNya..diri ini ada pemilikNya..aku hanya lah hamba yg di beri peluang utk mengutip sebanyak pahala dan kebaikan di dunia ini sebelum d jemput kembali.

Ya kematian itu pasti, hidup insyaAllah..😌😌

Selagi kita bernama manusia,kita tidak terlepas dari di ujiNya..dan semakin kita di uji, semakin goyahlah iman kita.. Wahai hati, pasakkan lah tiang keutuhan iman demi agamamu, demi tuhanmu yg satu..bimbinglah diri ini, jasad ini ke arah jalan yg barakah..aminnn...😊😊


Coretan hati seorang hamba d muka bumi ini..
InsyaAllah sementara pintu taubat masih belum d tutup..bertaubat lah sebanyak mungkin...😘😘
Wasalam...
Xoxo..😌


16 October 2015

Hari Boss Sedunia

Hi cakk,

Eh suka la hati hakak nk cakk ke nak hai ke or nak bagi salam ke..hihi.. (assalamualaikum..sopan sikit kan bunyinye).

Bersempena dengan Hari Bos sedunia hari ini (JOHARA la cakap..hakak yg dengar ni percaya je la)..
Hakak nak share skit pasal bos akak (bukan mengumpat taw).. and the boss is my dad n my mom la..(haa..mst sume pk bos kat tempat keje kan) ..tak de makna nya nak berblog about boss in this site..rugi post..hahaha..

Just about 126 days left before I enter the new world and zone in my life. So, "I'm gonna love you like I'm gonna lose you, I'm gonna hold you like I'm saying goodbye"... (tiba2 teringat lagu Megan Trainor & John Legend lak) haha.. Continue..so, I'm gonna use this day wisely with my parents.. (bukan sbb sakit taw..hahaha).. Tahun ni belum ada percutian family lagi insyaAllah planning kononnya bln 11 nak lari berholiday dengan mak abah kejap..haha.. to adik2 ku bersabar la yerk..korang tak dapat join sebab uni masing2 belum cuti..kikiki..and of coz...me,,,can get a chance to be anak emas la nanti..hehehe...

Dulu time study hakak tinggalkan mak abah n adik2.. now both of them went to uni.. tinggalla hakak dengan mak abah.. but this time syok because I'm the only one left to stay with my parents..dalam erti kata lain kasih sayang melimpah ruah untuk daku seorang..hahaha...selfish betul..

Btw, i hope after get married nanti I'll be like them..always full of love..day by day, week by week, year by year..that LOVE always keep growing.. They complete each other very well. I can't imagine if they lost each other. Semoga Allah swt memberkati my mak and abah.. aminn.. (sdey skit)..

ok la..hakak belanja sikit muka comey mak n muka nsem abah.. (tak kisah la ape orang nak cakap but everyone will say their mum n dad are the most beautiful n nsem person in the world right...so do I.. )
^_^...

15 October 2015

So called immature..

dear,

Since 2010 I post my story, my pictures, share my memories and just in the blink of an eye I deleted all my post and deactivated my blog just because of broken heart kononnya. Aduiii...

Almost a year I didnt post anything and not thinking about my blog until today I realize just how much I love my blog.. Just how much I love to share all my happiness and sadness with others.

But impossible for me to restore back all my old post and those memories. Also i actually dunno whether can or not for me to restore the old blog..(mengaku rabun IT)..kehkeh..  I'm so frustrated right now.

One thing I learned was.. dun act stupid and childish. hahaha.. Just because putus cinta kononnya terus pegi delete.. xda kaitan langsung. Alahai hati.

Time tu pikiran ngak matured lagi. Jiwa rapuh kata ko..haha..

ok stop dlu. Ada kejo nk kena continue.

Till then. GTG.

xoxo.