My world

17 April 2017

Vacay in Melbourne



Hi assalamualaikum semua,

Kalau last year cik Jiha bwt review ke Perth. For this year still in Aussie but in Melbourne City. First off all, cik Jiha akan share tips utk menaiki kabin pesawat dgn jayanya.. haha.. If last year cik Jiha blom ade pengalaman. This year cik Jiha dah belajar.. tips pertama for ladies (pls make sure u all bawa wet tissue and spray bottle ketika menaiki kabin) since perjalanan almost 7 hours so cik Jiha kene solat dalam flight kan? tipsnya.. nak bawa botol air atau botol spray boleh as long as please empty that bottle or else kene tahan la awak..hehehe.. Makanan boleh bawa but make sure all those items must be put into your luggage ye not into any bags yg you all nak bawa naik ke kabin pesawat. Because any food or drinks are not allowed to be on board together with us. Cik Jiha pny flight pkul 10.30 pm so cik Jiha bli macd siap2 letakkn ke dlm luggage so that upon arrival di Melbourne dapat la terus breakfast kan.. haha.. (tips untuk menjimatkan duit, masa dan tenaga)..

ok back to our agenda, Day 1...

Setelah melalui perjalanan hampir 7 jam (urat2, kaki semua kebas) we all pun sampailah ke destinasi iaitu Melbourne Airport.. hehehe... Sampai je di sana, after collect luggage, mandi dan tukar baju we all terus menuju ke East Coast car rental (untuk amik kereta sewa) husband cik Jiha sewa kereta toyota camry (alhamdulillah muat untuk bawa 5 org plus 6 luggage ke hotel).. tapi dah lupa how much rental since husband dah settlekan..ehehe

Akak lanje skit gambar ye..

Ni msa lepas solat subuh.. Jam malaysia pukul 4 pagi, Melbourne 6 pagi dah..
Cantikkan matahari still malu2 untuk menjelma...

 Lepas je turun terus snap gambar bwt kenangan.. hehe..
Jam 8.20 pagi masa ni..


First thing first sebelum melangkah keluar dari airport make sure beli dlu sim kad (Optus)
untuk kegunaan nti (penting nih).. 2 aud per day + 500 mb + free call to locals.

Kereta in tip top conditionnya.. tank full, takda calar balar teruk.. 5 bintang lah.. 


Saja nak selitkan gambar mama sambil2 tunggu husband amik kete..
Btw, cik Jiha bercuti dgn family in law..

Masa husband tgh busy settlekan pembayaran cik Jiha tertarik dgn mini card ni.. 
Sekali tgk rupa2nya ni tiket diskaun la.. Some place boleh dapat diskaun waktu pembelian tiket nanti..
so, amik je dlu kad ke muzium, train station and so on.. nti boleh guna.. (save duit dh tu..hehe)

Okay after settle all this jam dah menunjukkan pukul 12 tengahari.. Husband dah tapaukan nasi dari Little Ipoh (sebab rushing husband tak snap pun gambar kedai..huhu) Apa pun makanan okay..yeah..

Then kami meneruskan perjalanan ke Puffing Billy Railway (naik train selama 30 minit) ... yang menariknya keretapi ni masih menggunakan arang ye.. boleh la fefeling ala2 Harry naik train ke Hogward... Kahkahkah... suasana Ya Allah, Masya Allah... redup mata memandang.. udara sejuk ... Jom tgk gambar.. hehe.. pssst, igt tak mini kad yg cik Jiha kutip tadi.. di sini dah boleh guna untuk beli tiket keretapi.. dapat la diskaun 10% per individu (jimat kan even ciput)...hikhik...

Jeng3... sebab ni blog cik Jiha of course la gambar cik Jiha ada..haha

 seronok sangat menikmati permandangan dengan cuaca yang sejuk menaiki keretapi arang ni.. 
pon..pon.. hehe...

 Stand by before train start bergerak... selfie dlu..haha

 Nampak tak asap berkepul2 tu..hahaha...  
(lama jugak la cik Jiha pusing cari platform 9 3/4)..kahkahkah..


 Ni kapten kita.. tak sempat tanya nama sebab orang tunggu
 peluang je nak bergambar bersama..hehe

Panorama dari atas train... 


 Belanja gambar family sikit..haha.. 

Okay cukup dulu setakat ni, kang banyak gambar makin nak termuntah tengok..haha.. Selesai maniki train we all nak check in dulu.. lupa nak bagitaw cik Jiha sekeluarga stay di Ibis CBD, Melbourne (hotel yang banyak cawangannya sekitar Victoria).. Di sana matahari terbit sekitar pukul 6 pagi dan of course pukul 6 ptg nya dah ready untuk sunset... So,perjalanan kami nak pulang dari Puffing Billy Train ke hotel almost sejam setengah.. Sampai di hotel mandi2, solat.. rehatkan kan badan jap since sejak touch down kami belum rehat.. So, malam kami akn ke Eureka Skydeck (naik bangunan 88 tingkat untuk tengok view of Melbourne City) *suppose pergi siang tapi di sebabkan badan terlalu penat itu yg jadual tertunda ke malam..kihkih.. Now, lets enjoy gambar di Eureka skydeck pulak... (btw, dekat sini lagi sekali kami guna mini kad tadi for diskaun..hikhiks..)


 Ni view dari tingkat 88..cantik kan.. sejuknya ya Allah, angin  bertiup kuat.. 
nyaman sangat... malam2 suhu drop to 11-13 degree celsius.. mmg sejuk la utk cik Jiha.. 

 Gigih bergambar even lighting tak berapa segak baq ang.. hahaha

 Ni dah otw balik dari Eureka tadi.. 
jalan2 pusing bandar menikmati suasana malam dan wefie dlu
..hehe

 Before heading back to our hotel.. singgah makan dlu.. Namanya Lord of Fries, sedap dan halal
(satu yg tak best kurang pedas.. biasalah orang barat tak makan pedas..huhu)



End of Day 1.. Jom kita balik tido.. recharge energy for tomorrow.. yehaaa....
xoxo...

28 August 2016

Cerita tak tersusun

Hi there and assalamualaikum,

Nampaknya betul2 anti social hakak sejak kebelakangan ni..haha.. Alhamdulillah pejam celik pejam celik almost 6 months dah akak berkahwin.. (Yup nampak mcm eleh poyo la kau baru 6 bulan je...). Well actually in the mean time banyak sangat yg berlaku.. First thing first,lepas je kahwin alhamdulillah selang sebulan akak di sahkan hamil.. syukur rezeki Allah nk bagi.. Perasaaan bahagia tu Allah je yg tawu.. Hari2 berlalu dengan penuh dugaan morning sickness sehingga lah genap 2 bulan.. A few weeks before akak turun darah.. sikit demi sikit tanpa sebarang rasa sakit atau warning suddenly I got miscarriage, ni terus jump to the end la.. Kat tgh2 ape yg terjadi biarlah jadi kenangan.. Of course sedey sangat, it takes time for me to recover semula dari segi mentally... Tapi alhamdulillah dgn berkat doa dan sokongan dari parent and hubby akak kembali sihat as usual.. :-) Its just Allah belum nak bagi... Alhamdulillah byk hikmahnya yg akak nampak selepas tu. Sbb tu la mak akak selalu pesan jgn pernah merungut atau mngeluh sebabnya setiap apa yg berlaku tu Allah lebih mengetahui.. "boleh jadi apa yg disukai kamu tidak baik bagi kamu, dan apa yang di benci oleh kamu adalah yg terbaik buat dirimu"- petikan dr kalam Allah (akak tak ingat juzuk dan surah)...minta maaf..huhuk...

Cukup la intro byk tu, hahahaha...Sebenarnya tujuan akak tulis blog harini sebab terlalu rindukan family di Kedah.  Yela selepas berkahwin akak ikut suami stay di Terengganu area Kemasik (betul2 di hujng kawasan kg...sedeyyyyy).. Redha la sbb suami di transfer ke sini.. Tapi xpe bulan depan dah dpt surat utk move to JB..yessss, dah ade rumah di sane... (Tapi dalam happy ade sedeynye sebabnye akak akn makin jauh dgn family). Syukurnya mak abah akak dh beri didikan agama yg mencukupi so that no matter where I stand doa kami sentiasa bersama. Akak selalu balik rumah mertua, setiap kali ke rumah mertua akak sebak (but of course my hubby dunno la...) Sebaknya sbb akak rindukan mak abah... Bila tgk ayah mama...bergurau, makan and so on.. hati ni rinduuuu sgt.... Abah akak berbeza dr mertua akak.. Ayah mudah menonjolkn kasih syg dekat anak.. kita boleh nmpk.. Berbeza dgn abah, akak rsa boleh banjir kilat klo tiba2 abah akak pggil "syg ank abh..." hahaha.. My dad is too macho to say that words but very romantic... Lama abah tak potong kuku akak, korek telinga akak...ahhaha.. (ni activiti weekend)... Lama xusik mak..selalunya kami adik beradik akn jadi setan buat mak merajuk dgn abah.. hahahaha.. but at the end we are very happy... Rindu nk solat jemaah sma2 mcm slalu, tgk tb sma2, makan sma2.. tgk runningman sama2.. i miss that moment so much.. Apa yg buatkan akak sentiasa rindu my parents is when I heard abah said "aku rasa belum puas jaga anak aku....dah nk lepas ke tanggungjawab menantu aku"... omg, bercucuran air mata akak di sebalik langsir bilik masa dgr abh ckp mcm tu dkt kwn dy... Sungguh semacho macho abh.. terselit jgak suwit meruntun jiwa di situ..huhu... in sya Allah akak akan ingat sepanjang hayat akak ucapan abah ni.. Mak dgn mama banyak persamaan so akak xhuraikan..sifat ibu always the same.. shukeeeeenyeee...hahaha..

30 March 2016

Rindu Abah

Assalamualaikum..

Dah settle bab percutian akak..so bru skrng akak dpt relax dan fikir fasa hidup yg baru setelah bergelar isteri..actually dulu masa bujang hakak keje..skrng fulltime wifey..hahaha..makin berlemak hakak...(^.^)

Berbalik kpd entri..lately hakak rindu sgt dgn abah hakak (note: jgn ckp hakak tak rindu mak..mak always rindu..tpi mak lain..tak sama mcm abh..sbb tu entri kena asing..klo sekalikan mak always win..ibu katakan..hehe) ⊙△⊙.. Btw..if dgn mak senang je nak cakap "mak, ceq rindu mak...and mak akan reply "mak pun rindu ceq jgak"..hehe.. Tapi bila dgn abah..hakak ckp benda yg sama "abah, ceq rindu abah..and the ans will be "pungkuq ang"...well thats how my dad show his love towards his child..haha..

Actually abah seorang ayah, suami, sahabat, dan teman yg sgt² super duper baik.. As a father of coz time kecik² hakak dgn adik laki hakak (Faiz namanya) selalu kne rembat dgn abah sbb kiteorg nakal..hahaha..

But, as time flies, we grow and keep growing..abah turn his character from "abah yg tegas kepada seorang kwn"..of coz masa study..hakak even ada bf.. abah dan mak org pertama hakak inform..no need to hide as we implementing "open table conversation"..heart to heart.. As long as tak keluar berdua² an (mse study la..mse tunang lain..haha).. Tak berlebih²an..ok je..of coz back to basic..mak abah dh bgi didikn agama yg kukuh dkt jiwa kiteorg adik bradik..so, klo rse nak bwt dosa tu pkir la ea..kdng² biase la as teenagers we enjoy to do something wrong, break all the rules and becomes wild..(tapi takde la wild mane pun..haha) but as we use "friend terms" kiteorg adik beradik tak pernah rse terkongkong dgn parents, memberontak jauh sekali..sbb mak dan abh was a good friends ever...(^~^) .. Until one moments when it comes to marriage..that friendly relationships...manja², gaduh², nakal dah semakin kurang..sbb ikut suami..haha (sengal)..

22 March 2016

Last Day in Journey to Perth

Assalamualaikum,

Hakak dah janji kan untuk update last day pny perjalanan di Perth dan beberapa tips untuk melancong kan.. Hakak tunaikan janji yea.. Untuk hari terakhir di bumi Australia ni.. Semalam balik je dr King's Park kami terus packing...So, pagi hari ke 5 tak de la kelam kabut kan.. Flight pulang ke Malaysia pkul 4.50 petang.

Okay, seperti hari2 sebelumnya.. selepas solat subuh, dalam pukul 6 lebih kami bergerak ke Fremantle. Nak ke sana seperti biasa kene berjalan kaki keluar hotel terus Perth Underground.. Dari situ beli tiket ke Fremantle menaiki train la.. Perjalanan dari Perth ke Fremantle amik masa lebih kurang half an hour jugak sampaikan hakak tertido dulu seround dalam train..hahaha.. (gile kau pagi2 naik train mmg tido la hakak)..hahahaha.... Biar abam ssoraang2 layan perasaan...

Setibanya di Fremantle kami terus ke bus stop yg mmg merupakan pengangkutan utama di sana... Udara di sana mmg tak la tercemar sangat sebab diaorg byk guna public transport.. Bayangkan hakak tgk mamat ni pakai pny smart siap kemeja, tie, kasut berkilat dgn slack pny rapi..sekali datang naik basikal je.. Then dia park baik pny basikal pastu naik train ke office agaknya.. So, mmg economic la..

Ok berbalik kepada cerita hakak, tujuan kami ke sana untuk visit Fremantle Port di sana dan melawat Muzium Maritimnya..

Ok, now let see the pictures with explanation yerk.. :-)


Ni permandangan dari dalam train..nampak laut je..
hakak rasa damai sgt..hakak tido..haha


Lagi 5 mnit nak smpai dah nmpk port..
So, my abam wake me up..haa..nampak tak portnya?



Okay dah turun dr train station kene la bergambar..
Macam Harry Potter kan (Tpi that 1 at London 9 3/4 Station..hehe)..


Ni dari dalam bus..haha.. The same train station..
Old school  sgt..


Ni kawasan pelabuhan kapal2 orang kaya..


Tak de lak kapalnye..hahaha...


Dunno what building it is but cantik la even just bata..



Guess what?? Ni post office taw... Besar dan cantik kan..
tak sangka post office..


Ni nak feeling Maze Runner..hahaha..
(hati2 dgn spider...imaginasi sgt..)




Belakang kami ni Fremantle Port..


Selamat datang ke Maritime Muzium.. 
Muzium ni mempamerkan kesemua info berkaitan kapal dan barang2 
perdagangan la keluar masuk Aussie.. Tapi kami sampai awal sangat..
Muzium pun belum buka..so, bergambar di luar je la..
Acah2..haha




Market ni banyak jual souvenir.. Tapi bukanya pukul 10 pgi..
Kami kan kene jimat masa nak ke Perth airport nanti.
So, tak dapat la jamu mata.. Tapi tak pe..
hakak dah borong banyak dekat Megabes.. best taw dapat half price..
Owner kedai org Singapore, jiran Malaysia je..hehe.. 


So, then kami pun naik semula train menuju ke King's Perrth Hotel nak ambil segala beg dan barang.. Then straight away naik bus meenuju ke Perth Airport menaiki bus nombor yg sama masa datang hari tu.. If not mistaken 380.. Then sampai sana..kami solat jamak siap2, check iin..dan ready utk pulang ke Malaysia...


B4 ending our honeymoon.. sedikit tips hakak nak kongsikan.. Kalau korang bercadang nak datang ke Perth ni kan..negara lain hakak tak sure la.. Tapi hukum hakamnya sama je rasanya..  Make sure if u bring any liquids regardless perfume, shampoo, hair serum, facial wash or what so ever as long as liquid (MAKE SURE THE AMOUNT OF THE LIQUID NOT EXCEEDING 100 ml)... Also, if u wanna bring some food of course instant ya not bahan mentah.. eg like Sardin, Tuna, Instant Noodles and etc.. Can bring but make sure all this FOODS and the LIQUIDS just now been put in kargo atau dalam erti kata lain jangan bawa masuk dalam airplane dengan kita by hand.. Sebabnya hakak ada bawa Tuna, Sardin, Hot cup then barang mandi like facial wash, shampoo, conditioner, hair serum.. semua alhamdulillah lepas imegresen Malaysia dan Perth sebabnya barang ni semua hakak masuk ke kargo.. Alhamdulillah selamat..in sya Allah.. ingat jangan bawa by hand naik airplane atau exceeding the amount of 100 ml tadi.. Kalau langgar hukum hakam ni mmg serah pada nasib la kalau kena tahan dengan imegresen yerk..  Sebab ada sorang hakak ni complain kata makanan die kena rampas.. bila tny dia bawa dalam beg naik plane.. mmg la tak bole sebab kne masuk kargo..

So, remember the tips yea... Gudluck and Have fun...Hakak doakan para pembaca semua di murahkan rezeki dan bahagia selalu hendakNya.. aminn..

B4 ending nah payung lagi sekeping gambar... wahahaha...


Sekian, till we meet again Perth, Aussie... 
xoxo...


By,

GeeJieha.. ^_^

Continue... Journey to Perth..

Assalamuaikum..

Ok for today we will continue our honeymoon for day 3 and 4..

Day 3,

Dengan lafaz bismillah, again we start our journey in morning by selfie in front of Augusta Escape la, our motel..

Actually this time was 7 am.. tapi teriknya
dah mcm pukul 9 am..


cute kan envionment..sejuk sgt actually sekitar kawasan ni..

Next we start our journey to Flinders Bay to snap some selfie then straight to Cape Leuwin..


Ni caption sepanjang perjalanan.. Kiri kanan redup je..
penuh dengan pokok..

Flinders Bay sekadar persinggahan untuk selfie.. Perjalanan sebenar nak ke Cape Leuwin iaitu rumah api yang terletak di penghujung Augusta dan merupakan pertembungan antara Indian Ocean dan Southern Ocean.. Ade sejarahnye kenapa Cape Leuwin di buka, siapa pengasas dan bagaimana dia di bentuk.. all this information kita akan dapat by the time melawat Cape Leuwin sbb kita akan dapat mcm tape record.. So, while walking akan ada explanation regarding that history. Hm, hakak ni tak berminat sgt nak dgr sejarah..haha..just nak tnjuk gambar rumah api je..sbb dkt Malaysia xpernah nampak pula rumah api..hehe..


Sambungan dr Flinders Bay tadi..
Haa, action sikit...


Cantikkan pantainya..sejuk je udara..fresh sgt..


Sanggup terjun meredah pasir yang basah semata2 nak
bergaya dekat atas batu konon.. Actually kalau air pasang takde harapan la
kami nak bergaya cam gitu..kikiki..


Merenung jauh ke masa hadapan..


Masa ni dah di Cape Leuwin, sambil2 menunggu time bukanya
rumah api pukul 9 am, saja la acah2 action skit kan..hehe


Perkenalan untuk Cape Leuwin.. See diaorg
dah sediakan dua pilihan.. U may choose nak audio only mcm kami 
amik ni or ade person in charged bawa kita tour..
of coz la fee berbeza..hhihi.. 


Nun jauh di sana tersergam rumah apinya.. Nak masuk ke dalam rumah
api tu ade bayaran.. Even outside pun kene.. Tapi hakak
dah lupe brp USD.. Minta maaf..hehe..kami just amik luaran sje..
lgpun xkuase la hakak nak memanjat anak tangga tu..pilihan bayaran seperti gmbr di atas..



Haa..action sikit..


See..di hujung Cappe Leuwin ni ade penanda yang hakak cakap tadi 
di sini la wujudnya pertembungan antara 2 laut..
kuasa Allah..

After ended our history class at Cape Leuwin, next we are heading to Margaret River Chocolate Company. Company cekelat beb, sape tak suke wei.. Hakak nak try every single cekelat di dalam sna..kuikuikui..


Haa dah sampai..tergedik2 kaki ni nak masuk ke dalam lembah cekelat..




Rambang mata ni beb..


Di sana ade di sediakan butiran coklat..asli punya no sugar added..
the dark coklat was very bitter since no sugar at all, the white is too sweet and brown is just nice..
so, nak sedap add altogether in mouth and feel the taste..ouch, melting..ni sebab tgn abam hakak
besor so campak combination of white, dark and brown coklat ke tgn dia dan ngap..ouw yea..
^_^

So, next journey we are heading to Perth back to down town hantar kereta sewa semula setelah masuk hari ke3 sbbnye hari ke 4 dan ke 5 kami akan stay di Perth pula..nak menikmati keindahan neon di sna.. ceweah.. Sampai di Perth kami akan stay di King's Perth Hotel yang terletak di tgh2 bandar Perth which is sng sikit nak cari makanan bcoz got many choices but of coz need to search for halal one. Sampai kat sna bru hakak realize 2 hari di Carvantes dan Augusta sangat2 tenang dan aman damai sbb di Bandar Perth keadaan agak busy but still warm and friendly environment. Actually most of people yang kami tegur adalah pelancong belaka.. Ada yang dari England, Jerman, Poland and tak hingat hakakk...haha...and kami jmpa a few visitor from Malaysia too..hehe..

So, bila dah hantar je kereta, jalan sikit sampai jumpa hotel, check in dlu.. Rehat jap then kami keluar menikmati  hari yang indah di Perth. Kami berjalan kaki menuju ke Elizabeth Bay lebih kurang 20 minit perjalanan menggunakan dua kaki kurniaan Allah (mmg sumpah letih tapi tak terasa sbb nice view..) Di sana kami beli tiket dengan harga USD 3 dolar each person  to cross the river menaiki Ferry untuk makan di Satay on Charcoal di South Perth.

Biar gambar berbicara ya.. 


Ni la perkhidmatan yang utama bagi semua penduduk
untuk bergerak since sana public transport very awesome
and the best part is certain bus was free..not certain mostly
yang orang slalu guna free..best gle..condition bus
jgn cakap la..even free conditionnye tip top..sadis bila igtkn bus kite..huhuk.. 


At the back was church but seems unique and
beautiful..


Guess what?? This is public library..OMG look at the building..
amazing..dalam tak payah cakap la..bermazing2..agaga..
Jgn rujuk kamus dewan..confirm tak jumpa perkataan "bermazing"..kahkahkah


Haa, otw nak ke Elizabeth Bay kan letih.. So,
selfie adalah ubat untuk menghilangkan keletihaan dan kelelahan..


Haa..building di sana.. Yang uniknya..diaorg tak da shopping mall
besar2 mcm kite but diaorg ade kedai kecik yang sgt branded..hahak


Kan hakak ckp naik ferry tadi..haa, ade bukti siap jengah kepala
ke luar lagi.. abam kite tgh record video..



Tadi petang lupe nak amik gambar before boarding..
so kite snap time balik la..Dah malam..hehe


Ni patung ape..lupe la nama..but this was in front of 
library petang tadi..



Otw back to hotel after makan di Satay on Charcoal..
Actually masa tu penat sgt smpai terlupa nak amik gmbr kedai..
But ini view yang hakak bole payung dr seberang laut yg hakak naik ferry tadi..

Badan pun dah letih kan..So, untuk hari ke 3 sampai di sini dulu. Nanti akak sambung dalam entry ke 4 ya,..

till then, 
xoxo..nyte.. (@_@)